SUSPENDIRANE TRGOVINSKE AKTIVNOSTI

Trump zaprijetio Europi zbog Irana, Daimler među prvima poslušao

07.08.2018 u 14:19

Bionic
Reading

Njemački automobilski gigant Daimler odustao je od planiranog širenja poslovanja u Iranu nakon obnavljanja američkih sankcija Teheranu i prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa kako će kazniti kompanije koje posluju u toj zemlji

Daimler je do daljnjeg suspendirao svoje 'ograničene' aktivnosti u Iranu jer su trgovinska ograničenja stupila na snagu u utorak, navodi se u priopćenju proizvođača 'mercedesa', prenosi Bloomberg.

Daimler je, podsjetimo, 2016. godine ponovno uspostavio odnose s Iranom, potpisujući preliminarne ugovore s najvećom iranskom automobilskom kompanijom Iran Khodro o prodaji i proizvodnji kamiona.

Otkako su Teheranu 2016. godine ublažene sankcije, Iran je isplivao kao atraktivna destinacija za ostvarivanje poslovnog rasta, a iranska trgovina s Europom premašila je 10 milijardi dolara. No, nakon američkog izlaska iz nuklearnog sporazum s Iranom i obnovljenih sankcije, kompanije su počele postupno povlačenje pa se tako prošlog mjeseca francuski Renault pridružio PSA grupi i najavio svoj odlazak.

'Nastavit ćemo pomno pratiti političku situaciju, osobito u vezi sa budućnošću nuklearnog sporazuma', poručili su iz Daimlera.

>>> Rohani upozorio Trumpa: 'Rat s Iranom je majka svih ratova'

Američki predsjednik Donald Trump u utorak se oglasio na društvenim mrežama najavivši stupanje na snagu novih sankcija protiv Irana te je istovremeno zaprijetio Europskoj uniji da će Amerika prestati poslovati s njom.

'Sankcije Iranu su i službeno uvedene. Ovo će biti sankcije koje najviše ujedaju, a u studenom će one dostići još višu razinu. Tko god posluje s Iranom neće poslovati sa Sjedinjenim Državama. Ja samo tražim svjetski mir, ništa manje od toga', napisao je Trump.

Prvi set američkih sankcija prema Iranu, koje su bile ublažene nakon postizanja nuklearnog sporazuma s Teheranom, stupio je na snagu u utorak rano ujutro na temelju izvršne naredbe američkog predsjednika.

Taj set sankcija odnosi se na financijske transakcije u dolarima, iransku automobilsku industriju, kao i kupnju komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato.

Iranski balistički projektili Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sankcije koje se odnose na iranski naftni sektor i središnju banku trebale bi stupiti na snagu u studenom.

Američke sankcije će dodatno pogoršati i odnose s Europskom unijom.

Europska komisija je u ponedjeljak izjavila da će, unatoč američkim sankcijama, europske kompanije nastaviti pravni posao u Iranu pod zaštitom Bruxellesa.

'Očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom je pitanje poštovanja međunarodnih sporazuma i pitanje međunarodne sigurnosti te duboko žalimo zbog ponovnog nametanja američkih sankcija Iranu nakon povlačenja iz sporazuma', poručili su iz Bruxellesa.