sad

Trump uložio veto na zakone kojima se ograničava prodaja oružja Saudijskoj Arabiji

25.07.2019 u 11:52

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je uložio veto na tri zakona kojima se ograničava prodaja oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijednog milijarde dolara

Zakoni su jedna od rijetkih zajedničkih akcija demokrata i republikanaca protiv Trumpove administracije i njegova odnosa s kraljevstvom u Perzijskom zaljevu koje je pod intenzivnom istragom zbog ubojstva disidentskog novinara Jamala Khashoggija u listopadu prošle godine.

Saudijska Arabija suočava se s međunarodnim kritikama zbog rata protiv pobunjenika Hutija u Jemenu koji je izazvao humanitarnu krizu.

Bijela kuća opravdala je niz veta time što bi ograničenja 'oslabila globalnu konkurentnost SAD-a i ugrozila važne odnose s našim saveznicima i partnerima'.

Zakoni bi također naštetili mogućnosti Saudijske Arabije da se obrani i 'služi kao bedem' protiv djelovanja Irana u regiji, rekli su iz Bijele kuće.

U lipnju je UN-ova posebne izvjestiteljica Agnes Callamard objavila opsežno izvješće o ubojstvu Khashoggija, kazavši kako bi protiv saudijskog princa i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana trebalo pokrenuti kaznenu istragu.

Među njezinim zahtjevima bio je i poziv FBI-ju da otvori istragu o slučaju, što je Trump odbio.

Saudijska Arabija također je odbila UN-ovo izvješće, kazavši da nitko na čelu kraljevstva nije sudjelovao u ubojstvu novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu.