izvanredno stanje

Trump uložio veto na zakon protiv zida na granici

15.03.2019 u 22:34

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Donald Trump u petak je uložio veto na zakon koji bi prekinuo izvanredno stanje koje je objavio radi podizanja zida na granici, uzvrativši prije svega demokratima, ali i nekim republikancima koji su se usprotivili tom potezu prvim vetom u njegovu mandatu predsjednika.

Nije vjerojatno da će Kongres uspjeti prikupiti dovoljno glasova kako bi nadišao veto dok imigracija i Trumpovi planovi za izgradnju zida duž američke južne granice postaju ponovno glavna pitanja u predsjedničkoj kampanji 2020.

Trump je proglašavanjem izvanrednog stanja zaobišao Kongres kako bi uzeo novac već određen za druge programe kako bi platio zid na granici SAD-a i Meksika i tako suzbio masovnu ilegalnu imigraciju i ulazak droge i kriminalaca.

Senat je svojim zakonom u četvrtak pokušao ukinuti Trumpovu odluku, a demokratima se u tome pridružilo i dvanaest Trumpovih republikanaca.

Prije ulaganja veta Trump je ponovno rekao kako postoji golemo nacionalno izvanredno stanje, a američki glavni državni odvjetnik William Barr je rekao kako je predsjednikova odluka bila zakonita.

Demokrati pred sudovima nastoje osporiti Trumpovu odluku kao protuustavno prisvajanje ovlasti Kongresa da odlučuje o financijama. Pored Trumpa su bili i dužnosnici za zaštitu granica kao i ljudi čije su članovi obitelji ubili ilegalni imigranti u Sjedinjenim Državama dok je ulagao veto tijekom svečanosti potpisivanja u Ovalnom uredu.

Trump je izgradnju zida na granici učinio središnjim obećanjem svoje kampanje za Bijelu kuću 2016.