KNJIGA KOJA JE PODIGNULA PRAŠINU

Trump tvrdi da Woodward izmišlja: Nikad nisam razgovarao o ubojstvu Asada s čelnikom Pentagona

05.09.2018 u 22:52

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump nije u srijedu odbio mogućnost susreta s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem na marginama UN-ove Opće skupštine u New Yorku krajem rujna i upozorio je da 'pomno' prati razvoj događaja u Siriji.

'Moguće je, sve je moguće', kratko je rekao Donald Trump odgovarajući u Ovalnom uredu na pitanje o mogućnosti susreta s iranskim predsjednikom.

'Vidjet ćemo što će se biti s Iranom. Žele li razgovarati? To ovisi o njima, ne o meni', rekao je još američki predsjednik koji je u svibnju objavio da se Sjedinjene Države povlače iz nuklearnog ugovora koji su 2015. potpisali Teheran i velesile.

'Iran je u sasvim drukčijem položaju nego u vrijeme kad sam stupio na dužnost', dodao je. Iran je 'u teškoćama' i sada vodi brigu 'kako preživjeti kao zemlja', kazao je.

Trump će 26. rujna na UN-ovoj godišnjoj Općoj skupštini voditi sigurnosnu sjednicu o Iranu s ciljem da rasvijetli njegovu 'destabilizacijsku' djelatnost u svijetu.

Svijet i SAD "pomno" prate razvoj događaja u Siriji, istaknuo je Trump dok se sve češće čuju upozorenja protiv ofenzive režima na Idlib, posljednje veliko uporište pobunjenika i džihadista.

'Svijet gleda i SAD gleda (...) Pomno to pratim', upozorio je američki predsjednik, spomenuvši 'žalosnu situaciju u pokrajini Idlibu' i istaknuvši da ondje živi oko tri milijuna ljudi.

'Dogodi li se pokolj, svijet će biti jako, jako ljutit i SAD će isto biti jako ljutit', dodao je.

Usto je rekao da sa čelnikom Pentagona nikad nije razgovarao o eventualnom ubojstvu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, protivno onome što piše istraživački novinar Bob Woodward u svojoj knjizi.

  • +8
Donald Trump Izvor: Reuters / Autor: POOL

'O tome nikad nismo razgovarali (...) To nikad nije bilo opcija' rekao je Trump odgovarajući na pitanje o tom dijelu knjige koju je nazvao "čistom izmišljotinom".

U knjizi pod nazivom 'Fear: Trump in the White House' Woodward prepričava događaj koji se navodno zbio nakon kemijskog napada u travnju 2017. koji se pripisuje režimu Bašara al Asada.

Po riječima novinara koji se proslavio kada je zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate, Trump je nazvao ministra obrane Jima Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika.

Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se suradniku i rekao: 'Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo puno odmjereniji'.

Čelnik Pentagona nije izrijekom osporio te navode, ali je rekao da se nikad nije 'rugao' predsjedniku, što mu se u knjizi pripisuje.