priprema za veliko finale

Trump se povlači iz Otvorenog neba još jednog sporazuma o kontroli naoružanja

21.05.2020 u 17:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump odlučio se povući iz još jednog velikog sporazuma o kontroli naoružanja, piše The New York Times pozivajući se na visoke izvore u Bijeloj kući.

Trump će u petak obavijestiti Rusiju da se Sjedinjene Američke Države (SAD) povlače iz sporazuma Otvoreno nebo, dogovorenog prije tri desetljeća. Smisao sporazuma je omogućiti nacijama da prelaze jedni drugima preko teritorija preletima zrakoplova kako bi se osiguralo da se ne gomilaju vojne snage ili pripremaju za vojnu akciju.

Trumpova odluka bit će smatrana dodatnim dokazom da je spreman napustiti glavni ugovor o kontroli nuklearnog naoružanju koji ostaje s Rusijom: Novi START, koji SAD i Rusiju ograničava da mogu imati 1.550 raspoređenih nuklearnih projektila svaka. Taj sporazum istječe brzo nakon sljedeće predsjedničke inauguracije u SAD-u početkom iduće godine. Američki dužnosnici dugo se žale da Moskva krši sporazum Otvoreno nebo ne dopuštajući letove nad gradom u kojem se vjeruje da Rusija raspoređuje nuklearno oružje, odakle bi moglo doseći Europu, kao i da zabranjuje letove iznad velikih ruskih vojnih vježbi.

U tajnim izvješćima, piše The New York Times, Pentagon i američke obavještajne agencije tvrdili su da Rusi također koriste letove nad Sjedinjenim Državama kako bi mapirali ključnu američku infrastrukturu koja bi mogla biti metom cyber napada. Američki dužnosnici također bilježe da je Trump bio bijesan zbog ruskog leta direktno iznad njegovog golf posjeda u Bedminsteru 2017. godine. Trumpova odluka, koja se već neko vrijeme provlači, dodatno će ogorčiti europske saveznike, uključujući one iz NATO-a, koji su također potpisnici sporazuma. Među potpisnicima ovog sporazuma je i Hrvatska.

Oni će ostati privrženi dogovoru, ali iz Europe stižu upozorenja da će, s izlaskom Washingtona, Rusija gotovo sigurno reagirati i ukidanjem svojih letova, koje saveznici koriste za nadgledanje kretanja stranih trupa na svojim granicama, što je posebno važno za baltičke države.

Trumpu će ova odluka biti treći put da je odustao od velikog sporazuma o kontroli naoružanja. Prije dvije godine odustao je od iranskog nuklearnog sporazuma koji je ispregovarao predsjednik Barack Obama. Prošle je godine napustio Sporazumu o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF), ponovno rekavši da neće sudjelovati u sporazumu za koji tvrdi da ga Rusija krši.

Sporazum Otvoreno nebo ispregovarali su američki predsjednik George H.W. Bush i njegov državni tajnik James Baker 1992. nakon raspada Sovjetskog Saveza. No ideju je prvi predstavio predsjednik Dwight D. Eisenhower, u ljeto 1955., a Sovjeti su je odbacili kao razrađen plan za špijuniranje slabijeg neprijatelja.

Prije više od godinu dana gospodin Trump je rekao da neće obnoviti sporazum Novi START ako mu se ne pridruži i Kina.

Peking, koji ima nuklearni arsenal petine veličine Washingtona i Moskve, odbacio je tu ideju. Nejasno je hoće li Trump pokušati kratko produžiti sporazum na nekoliko mjeseci - trenutna formulacija dopušta samo jedno produljenje za pet godina - ili će potpuno odustati ako mu se Kina odbije pridružiti.