počeo sastanak

Trump se nada da će s Putinom uspostaviti izvanredne odnose

16.07.2018 u 14:29

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je u ponedjeljak u Helsinkiju nadu da će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom uspostaviti 'izvanredne odnose' jer su dobri odnosi s Rusijom 'dobra, a ne loša stvar'

"Mislim da ćemo imati izvanredne odnose. Dobro se slagati s Rusijom je dobra, a ne loša stvar", rekao je Trump na samom početku sastanka s Putinom, prije nego što su se povukli na razgovore iza zatvorenih vrata. Početak sastanka je kasnio zbog toga što je Putin kasnio u dolasku u Finsku.

"Imamo puno tema za razgovor, o svemu od trgovine, vojnih pitanja, raketa, Kine. Razgovat ćemo malo o Kini, o našem zajedničkom prijatelju Xiu", rekao je Trump.

Xi Jinping je kineski predsjednik. Trump je pohvalio Putina i Rusiju zbog odlične organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva i dobrog rezultata ruske reprezentacije. Ruski predsjednik Putin rekao je, sa svoje strane, kako je došlo vrijeme da se se razgovora o odnosima između Moskve i Washingtona i o "bolnim" međunarodnim pitanjima.

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Mi održavamo redovite kontakte, razgovarali smo telefonom, imali smo nekoliko sastanka na marginama različitih foruma. Sada je krajnje vrijeme da detaljno razgovoramo o našim bilateralnim odnosima i različitim bolnim temama na globalnoj razini, a njih je jako puno", rekao je Putin te zahvalio Finskoj na gostoprimstvu.

Nekoliko sati prije svog prvog bilateralnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, američki predsjednik Donald Trump je preko twittera poručio da američko-ruski odnosi nisu bili nikad gori i to zbog "američke gluposti".

"Naši odnosi s Rusijom nisu nikad bili gori zahvaljujući dugogodišnjoj američkoj gluposti i sada zbog namještenog lova na vještice", napisao je Trump na twitteru prije svoga susreta s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom. Rusko miješanje u američke izbore posljednjih godina opterećuje odnose dviju zemalja.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prije nekoliko dana američka savezna velika porota podigla je optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca zbog 'hakiranja' kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016..

Optužnica, za koju je zaslužan Robert Mueller, posebni savjetnik u istrazi o umiješanosti Rusije u izbore na kojima je pobijedio Donald Trump, podignuta je tri dana prije Trumpova susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu u Helsinkiju.

Trump Muellerovu istragu opetovano naziva "namještenim lovom na vještice" kako bi se naštetilo američko-ruskim odnosima. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgovorio je preko twittera da se "slaže" s Trumpovom ocjenom razloga za loše odnose. Europska unija i prethodna američka adminstracija za loše odnose s Rusijom krive njezinu ulogu u Ukrajini, Siriji i njezino miješanje u američki izborni proces.