očekivano

Trump: SAD će ostati uz Saudijsku Arabiju unatoč ubojstvu Khashoggija

20.11.2018 u 21:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump nije u utorak isključio mogućnost da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman znao za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, ali je rekao da to neće ugroziti "neslomljive" veze Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

"Doista je moguće da je prijestolonasljednik znao za taj tragični događaj - a možda i nije!", rekao je američki predsjednik u priopćenju.

"Možda nikada nećemo doznati sve činjenice u vezi s ubojstvom Jamala Khashoggija. U svakom slučaju, SAD će i ubuduće biti pouzdan partner Saudijske Arabije", dodao je.

Američki predsjednik je naveo razloge zbog kojih je savez dviju zemalja strateški: borba protiv zajedničkog neprijatelja, Irana, suzbijanje "radikalnog islamskog terorizma", kupnja američkog oružja i stabilnost cijena nafte koje je Rijad najveći svjetski izvoznik.

Po Trumpovim riječima, američke obavještajne agencije "i dalje analiziraju sve informacije". Neki američki mediji, pa tako i Washington Post u kojemu je ubijeni novinar redovito objavljivao svoje kolumne, ipak su izvijestili da je CIA došla do zaključka da je moćni prijestolonasljednik naručio to ubojstvo.

Jamal Khashoggi koji je živio u SAD-u i bio je kritičan prema saudijskom režimu, ubijen je 2. listopada u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu kamo je došao kako bi obavio formalnosti radi vjenčanja s turskom državljankom.

Američki Kongres, pa i Trumpovi republikanci, traži ipak od Washingtona da kazni naručitelje.

"Razumijem da članovi Kongresa žele ići u drugom smjeru iz političkih ili drugih razloga - oni to slobodno mogu učiniti", rekao je Donald Trump u priopćenju. "Uzet ću u obzir sve prijedloge koje dobijem, ali samo ako se ne kose s bezuvjetnom sigurnošću Amerike", zaključio je.