bliske interakcije

Trump rekao mornarici: Pucajte na iranske topovnjače ako uznemiruju naše brodove

22.04.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da je naredio mornarici da puca na iranske brodove ako ju budu uznemiravali na moru, tjedan dana nakon što je 11 plovila iranske Revolucionarne garde došlo opasno blizu američkih brodova u Zaljevu

Bliske interakcije s iranskim vojnim plovilima nisu bile neuobičajene 2016. i 2017. U nekoliko navrata brodovi američke mornarice pucali su u znak upozorenja iranskim plovilima kada bi se previše približila.

Dok mornarica ima ovlasti da djeluje u samoobrani, izgleda da je Trumpova izjava otišla dalje od toga te da bi mogla povećati napetosti između Irana i SAD-a.

"Naredio sam američkoj mornarici da puca i uništi sve iranske topovnjače ako budu uznemiravale naše brodove na moru", objavio je Trump na Twitteru nekoliko sati nakon što je iranska Revolucionarna garda priopćila da je lansirala prvi vojni satelit u orbitu.

Ranije ovoga mjeseca američka vojska je rekla da se 11 plovila mornarice Revolucionarne garde (IRGCN) opasno približilo brodovima američke mornarice i obalne straže u Perzijskom zaljevu, nazvavši taj potez "opasnim i provokativnim".

U jednom trenutku iranska plovila približila su se na manje od 10 metara.

Iako su se takve interakcije na moru povremeno događale prije nekoliko godina, u zadnje vrijeme su prestale.

Napetosti između Irana i SAD-a porasle su ranije ove godine kada su Sjedinjene Države ubile Kasema Sulejmanija, moćnog iranskog generala i čelnika iranskih elitnih snaga Kuds u napadu dronom u Iraku.

Iran je odgovorio na to raketnim napadom 8. siječnja na iračku vojnu bazu Ain al-Asad u kojoj su smještene američke snage. Nijedan američki vojnik nije ubijen niti su zadobili neposredne tjelesne ozljede, ali je više od stotinu njih kasnije dijagnosticiran potres mozga.

Iranska Revolucionarna garda priopćila je u srijedu da je uspješno lansirala prvi vojni satelit u orbitu.