MUDRA ODLUKA?

Trump proglasio pobjedu nad Islamskom državom, SAD se povlači iz Sirije

19.12.2018 u 17:54

Bionic
Reading

SAD je počeo povlačiti svoje vojnike iz Sirije nakon što je predsjednik Donald Trump u srijedu slavodobitno objavio da je Islamska država (IS) u toj zemlji poražena.

"Pobijedili smo IS u Siriji, što je za mene bio jedini razlog da budemo tamo", napisao je Trump na Twitteru.

Jedan neimenovani američki dužnosnik je rekao da se "čim bude moguće, priprema potpuno povlačenje" i da je ta odluka donesena u utorak.

Na sjeveru Sirije trenutno je raspoređeno oko 2000 američkih vojnika.

"Pobjede nad IS-om u Siriji ne znače kraj globalne koalicije i naše kampanje. Počeli smo vraćati kući američke vojnike dok prelazimo u iduću fazu kampanje", priopćila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders

Trump je više puta rekao da želi povući američke vojnike iz te zemlje u ratu, ali nekoliko članova njegove administracije je izrazilo različita stajališta o tom osjetljivom pitanju.

U proljeće je administracija potvrdila da se planira povlačenje, ali nije odredila rok.

Još prošlog tjedna američki izaslanik za međunarodnu protudžihadističku koaliciju Brett McGurk jamčio je da će Amerikanci još neko vrijeme ostati u Siriji.

"Iako je kraj kalifata u smislu teritorija sada jasno na dohvat ruke, kraj IS-a će dugo potrajati", rekao je novinarima u Washingtonu i objasnio da "postoje tajne ćelije i da nitko nije naivan da će one nestati od danas do sutra". 

"Nitko nije proglasio završetak misije", inzistirao je. "Naučili smo, kada je teritorij oslobođen, ne može se jednostavno spakirati kofere i otići".

Američki ministar obrane Jim Mattis više je puta upozorio protiv preuranjenog odlaska iz Sirije. "Moramo paziti da u Siriji ne ostavimo prazninu koju bi mogao iskoristiti Asadov režim ili njihovi saveznici", istaknuo je Mattis u lipnju.