trgovinski rat

Trump prijeti porezom od 20 posto na automobile uvezene iz EU

22.06.2018 u 18:18

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u petak je zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz Europske unije u Sjedinjene Države pošto su u Europi stupile na snagu carine na više desetaka američkih proizvoda.

"Ako uskoro ne budu ukinute carine koje su dugo na snazi za Sjedinjene Države, njezina poduzeća i radnike, odredit ćemo poreze od 20 posto na sve automobile koji će biti uvezeni u Sjedinjene Države", napisao je na društvenoj mreži Twitter američki predsjednik i dodao "Proizvedite ih ovdje".

Trump je već puno puta spominjao mogućnost uvođenja poreza u svrhu zaštite američke automobilske industrije, a te bi se carine odnosile posebice na Njemačku.

Trump redovito ističe da žali gledajući previše 'mercedesa' na ulicama New Yorka i nedovoljno američkih automobila na europskim ulicama.

Novi porezi koje je odredio Bruxelles, koji su službeno na snazi od petka, odgovor su Europljana na poreze od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij koje Sjedinjene Države uvele većini zemalja svijeta, među kojima su i njihovi saveznici.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.