DVA TJEDNA NAKON POBJEDE BIDENA

Trump poziva svoje pristaše da 'preokrenu' rezultat predsjedničkih izbora

25.11.2020 u 23:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je svoje pristaše u srijedu, dva tjedna nakon objave pobjede njegovog demokratskog protivnika Joea Bidena, da "preokrenu" rezultat predsjedničkih izbora, koje je bez dokaza i ikakvog uspjeha na sudu nazvao "lažnim" izborima.

Republikanski milijarder se telefonom koji je na zvučniku držao njegov odvjetnik Rudy Giuliani obratio republikanskim senatorima u parlamentu u Pennsylvaniji. " Moramo preokrenuti te izbore", rekao je.

"Demokrati su varali. To je bilo lažno glasanje", dodao je Trump.

  • +5
Donald Trump u predizbornoj kampanji Izvor: EPA / Autor: BRANDEN CAMP

Dok je predsjednik na odlasku Trump pozvao svoje pobornike da preokretanje izbornog rezultata, novoizabrani predsjednik Biden izjavio je u srijedu da Amerikanci neće prihvatiti nepoštivanje rezultata izbora 3. studenoga.

"Mislim da će ovo mračno razdoblje podjela i demonizacije ustupiti mjesto godini svjetlosti i jedinstva", rekao je demokrat u govoru prigodom Dana zahvalnosti iz svog rodnog Wilmingtona u saveznoj države Delaware.

Rezultati u Pennsylvaniji službeno su objavljeni u utorak u korist Joea Bidena i on će 20. siječnja postati 46. američki predsjednik. Demokrat je dobio više od 80 milijuna glasova prema 74 milijuna za Donalda Trumpa.

Mjesto u Bijeloj kući dobiva se kroz sustav elektora dodijeljenih u svakoj državi. Joe Biden je jasno pobijedio s 306 elektora u odnosu na 232 za Trumpa. Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno ih je 270. 

Bidenova pobjeda je objavljena 7. studenoga, a Donald Trump je otad bezuspješno pokrenuo nekoliko sudskih postupaka. 

Ipak, u ponedjeljak navečer je dao zeleno svjetlo za početak procesa tranzicije prema Bideonovoj administraciji, ostajući sve usamljeniji u republikanskom taboru tvrdeći da se radi o prijevari.