PENCE NA LIMSKOJ SKUPINI

Trump poslao Guaidu jednostavnu poruku: S vama smo 100 posto

25.02.2019 u 19:59

Bionic
Reading

Limska skupina, čije članice uglavnom nisu sklone predsjedniku Nicolasu Maduru, počela je u ponedjeljak u Bogoti važan sastanak radi pronalaženja rješenja za venezuelsku krizu, na kojemu sudjeluju oporbeni čelnik Juan Guaido i američki potpredsjednik Mike Pence

Pence je Guaidou, koji se proglasio privremenim predsjednikom Venezuele, poručio da su Sjedinjene Države uz njega, i da može računati na punu potporu predsjednika Donalda Trumpa.

'Za vas predsjedniče Guaido, vrlo jednostavna poruka predsjednika Trumpa: s vama smo 100 posto', rekao je Mike Pence.

On je također istaknuo da je nasilje koje je buknulo tijekom vikenda za vrijeme pokušaja dostave hrane i lijekova Venezueli učvrstilo odluku SAD-a da podupre Guaidoa.

Washington će biti uz njega sve dok sloboda ne bude obnovljena u Venezueli, rekao je Pence na sastanku Limske skupine.

'U Limskoj skupini borimo se za mirno rješenje', rekao je zamjenik peruanskog ministra vanjskih poslova Hugo de Zela na početku sastanka.

'Više puta smo isticali našu opredijeljenost za demokratsku tranziciju i za uspostavu ustavnog poretka u Venezueli', dodao je kolumbijski ministar vanjskih poslova i domaćin susreta Carlos Holmes Trujillo.

'Došlo je vrijeme da donesemo i druge mjere radi izolacije režima; jasnije mjere kojima će se pojačati pritisak i spremni smo odlučnije djelovati na političkom i na financijskom planu', rekao je Hugo de Zela.

  • +11
Prosvjeda protiv Madura u Venezueli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iz Bruxellesa je Europska unija pozvala da se 'spriječi vojna intervencija' u Venezueli i rekla da je u kontaktu sa svim stranama koje sudjeluju u krizi.

'Treba spriječiti vojnu intervenciju', rekla je glasnogovornica visoke europske predstavnice za vanjsku politiku Federice Mogherini na dnevnoj tiskovnoj konferenciji Europske komisije.

EU traži 'mirno i demokratsko rješenje u Venezueli (...) koje isključuje bilo kakvu primjenu sile' i u tom smislu djeluje u međunarodnoj kontaktnoj skupini, dodala je Maja Kocjančič.