BEZ DOKAZA

Trump optužio Obaminu administraciju za izdaju

23.06.2020 u 21:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump, kojemu pada popularnost dok zemljom haraju proturasistički prosvjedi i širi se koronavirus, iznio je protiv administracije svojeg prethodnika Baracka Obame, prvog afroameričkog predsjednika SAD-a, neutemeljene optužbe za izdaju.

Optužba, iznesena bez ikakvih dokaza u intervjuu u ponedjeljak, novi je pokušaj republikanskog predsjednika da ocrni Obamu, popularnog demokrata kojeg kritizira već godinama, uključujući lažnu tvrdnju da nije rođen u SAD-u.

Trump zaostaje u anketama za najvjerojatnijim demokratskim predsjedničkim kandidatom Joeom Bidenom, Obaminim potpredsjednikom, za 13 postotnih bodova uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Američko Ministarstvo pravosuđa provodi reviziju istrage koja je utvrdila strano miješanje u predsjedničke izbore 2016. na kojima je pobijedio Trump.

Trump je Obamu već optužio da je špijunirao njegovu predsjedničku kampanju uoči izbora 2016., ali ne i za izdaju.

Na pitanje kakvo je kazneno djelo možda počinjeno špijuniranjem, Trump je u razgovoru za Christian Broadcasting Network rekao:

„To je izdaja. Gledajte, kada sam davno progovorio, rekao sam da su špijunirali našu kampanju... Vidjet ćemo što će im se sada dogoditi”.

„(William) Barr radi odličan posao kao glavni državni tužitelj, vidjet ćemo što će naći”, rekao je.

Barr je rekao da ne očekuje da će Obama ili Biden biti optuženi.

Obamini predstavnici nisu imali komentara na najnovije Trumpove optužbe.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. kako bi Trumpu povećala izglede za pobjedu.

Istraga bivšeg posebnog istražitelja Roberta Muellera, koja je trajala 21 mjesec, dokumentirala je rusku kampanju propagande i hakiranja kako bi se nanijelo štetu Trumpovoj demokratskoj protukandidatkinji Hillary Clinton.

Mueller je dokumentirao i mnogobrojne kontakte između dužnosnika Trumpove kampanje i Rusa.