MOGUL PREKINUO KAMPANJU

Trump odustao od kandidature za predsjednika

17.05.2011 u 07:43

Bionic
Reading

Mogul nekretnina i zvijezda američke 'reality show' televizije Donald Trump, u ponedjeljak je okončao višemjesečno koketiranje s ulaskom u utrku za republikansku predsjedničku nominaciju, objavivši da neće biti kandidat za izbore 2012.

Govoreći na predstavljanju jesenske programske sheme TV mreže NBC u New Yorku, Trump je rekao da nastavlja voditi svoj reality show 'Celebrity Apprentice', potvrđujući raširene sumnje da je s tobožnjom kandidaturom samo želio osigurati što veći publicitet za svoju emisiju.

'Neću se kandidirati za predsjednika, koliko god bih to želio', rekao je Trump ističući da tu odluku 'nije donio lako ili bez žaljenja' te kako vjeruje da bi mogao pobjediti.

'Proveo sam posljednjih nekoliko mjeseci vodeći neslužbenu kampanju i moram priznati da sam shvatio kako se u utrku za javne dužnosti ne može ući s polovičnim angažmanom. U konačnici, posao je moja najveća strast i nisam spreman napustiti privatni sektor', rekao je u posebnoj izjavi.

Trump se također zahvalio onima koji su izrazili potporu za njegove napore, te obećao da će 'i dalje glasno iznositi svoje mišljenje i pomagati u oblikovanju mišljenja američkih političara'.

Trump je počeo davati naznake o kandidaturi za predsjedničke izbore uoči premijere nove sezone svog reality showa na NBC-u. U intervjuima je stalno isticao svoju emisiju dok je iznosio poglede o pitanjima poput gospodarstva i vanjske politike.

Poput ozbiljnih kandidata za izbore, on je u travnju posjetio saveznu državu New Hampshire, koja je svojevrsni test za svakog kandidata, a u lipnju je trebao voditi veliki skup političkih donatora Republikanske stranke u Iowi, državi koja među prvima održava stranačke predizbore.

Trumpov glavni doprinos početnoj fazi izbora republikanskog kandidata bilo je njegovo uključenje u raspravu tzv. 'birthera', u kojoj se tvrdi da predsjednik Barack Obama nije rođen u Sjedinjenim Državama, čime se osporava legitimitet njegova predsjedništva jer Ustav zemlje dopušta smo rođenom Amerikancu da vodi Bijelu kuću.

Trump je objavio da šalje tim privatnih istražitelja na Havaje kako bi utvrdili istinu o rođenju Obame, što mu je povećalo popularnost među biračima.

Bijela kuća je na kraju je odlučila objaviti cjeloviti havajski rodni list predsjednika Obame, kritizirajući Trumpa da radi 'karneval' i odvlači pozornost nacije od hitnijih pitanja. Trump je ubrzo nakon toga bio predmet viceva na godišnjoj večeri dopisnika iz Bijele kuće, gdje su se Obama i gostujući komičar Seth Myers rugali s 'liderskim osobinama' koje je Trump pokazao otpuštanjem posrnulih 'celebrityja' iz svog show programa.