na odlasku

Trump o britanskom veleposlaniku i May: Kakav nered su stvorili. Rekao sam joj kako to treba učiniti, ali je ona odlučila ići drugim putem

08.07.2019 u 22:02

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da se "više neće baviti" britanskim veleposlanikom u SAD-u nakon što je za vikend objavljena vijest u kojoj je diplomat Ujedinjene Kraljevine opisao administraciju Trumpa kao disfunkcionalnu, nespretnu i nesposobnu

"Ne poznajem veleposlanika, ali on se u SAD-u nikome ne sviđa i nitko o njemu ne misli dobro. Više se nećemo baviti njime", napisao je Trump na Twitteru, a u istoj objavi je kritizirao britansku premijerku na odlasku Theresu May.

"Kakav nered su stvorili ona i njezini predstavnici. Rekao sam joj kako to treba učiniti, ali je ona odlučila ići drugim putem", rekao je Trump.

"Dobra vijest za predivnu Ujedinjenu Kraljevinu jest da će uskoro imati novog premijera. Dok sam potpuno uživao u veličanstvenom državnom posjetu prošlog mjeseca, najviše sam bio impresioniran kraljicom", dodao je američki predsjednik.

Trump je napao veleposlanika Kima Darrocha na Twitteru samo dan nakon što su u nedjelju Daily Mail objavile kritične komentare Darrocha pri čemu je iznio niz povjerljivih bilješki.

U dopisima britanskoj vladi, koji datiraju od 2017. godine do danas, Darroch navodi da Trump "zrači nesigurnošću" i savjetuje dužnosnicima u Londonu da se s njime nose učinkovito. "Trebate iznijeti svoje stajalište na jednostavan način, izravno."

Trump je u nedjelju također kritizirao veleposlanika jer nije "dobro služio Ujedinjenoj Kraljevini".

Britanska vlada poručila je Washingtonu da žale zbog curenja dopisa, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Therese May.