nije poticao pobunu

Trump likuje: Naš pokret da napravimo Ameriku velikom je tek počeo, radujem se nastavku ovog nevjerojatnog putovanja

13.02.2021 u 23:25

Bionic
Reading

Donald Trump je izdao priopćenje za javnost odmah nakon što je bivši predsjednik SAD-a oslobođen optužbi u Senatu za poticanje pobune.

Trump je između ostaloga napisao da je suđenje u Senatu bilo tek još jedna faza 'najvećeg lova na vještice' u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

U poruci ne spominje se događaje od 6. siječnja kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa prilkom čega je pet osoba izgubilo živote, već svaljuje krivnju na demokrate da su oni ti koji podržavaju izgrednike i rulju.

'Tužan je komentar našeg vremena da je jednoj političkoj stranci u Americi dana besplatna propusnica za ocrnjivanje vladavine zakona, klevetanje pripadnika službi koje štite zakon, uveseljavanje rulje, opravdanje izgrednika i pretvaranje pravde u alat političke osvete te progon i stavljanje na crnu listu svih ljudi s kojima se ne slažu', stoji u izjavi koju prenosi Boston Herald.

Trump zaključuje pogledom u budućnost i obećanjima pristalicama.

"Naš povijesni, patriotski i lijepi pokret da ponovno učinimo Ameriku velikom tek je započeo. U mjesecima koji predstoje imam puno toga za podijeliti s vama i radujem se nastavku našeg nevjerojatnog zajedničkog putovanja, kako bismo učinili Ameriku velikom za sve naše ljude", navodi se u Trumpovom priopćenju.

Senat Sjedinjenih Američkih Država donio je u subotu konačnu odluku da Trump nije kriv za poticanje pobune. Za njegovo oslobađanje glasala su 43 senatora, dok je 57 glasalo da on bude proglašen krivim. Protiv njega je glasalo sedam republikanaca. Za osudu je bila potreba dvotrećinska većina odnosno 67 glasova senatora.