TEKTONSKI POREMEĆAJ

Trump ima koronu, Amerika se trese: 'Ne znam što se još može dogoditi da kampanja postane zanimljiva i luđa'

02.10.2020 u 14:13

Bionic
Reading

Objava vijesti da je američki predsjednik Donald Trump zaražen koronavirusom, i to samo mjesec dana uoči predsjedničkih izbora najavljenih za 3. studenoga, izazvala je tektonski poremećaj u toj državi - od kaosa na političkoj sceni do drastičnog pada na burzama i strovaljivanja cijene nafte

Zasad nitko ne zna kako će izgledati nastavak kampanje i hoće li se uopće održati ijedna od preostalih debata, a nejasan je i razvoj događaja ukoliko se Trumpu - koji zbog dobi spada u rizičnu skupinu - zdravstveno stanje zakomplicira. Amerika ovo još nije doživjela: predsjednici su davali ostavke ili umirali za vrijeme mandata, no nikada se to nije dogodilo s predsjedničkim kandidatom neposredno uoči izbora.

Američki predsjednik po zakonu može predati vlast svom potpredsjedniku Mikeu Penceu ako iz medicinskih razloga nije sposoban obnašati dužnost, a teoretski je moguće da ga se liši i svih ovlasti. Nikada se još nije dogodilo da jedan predsjednički kandidat umre uoči izbora i u tom slučaju Republikanska stranka teoretski može organizirati ad hoc konvenciju na kojoj se bira novi kandidat, a postoji i (dosad nikad korištena) mogućnost da Nacionalno vijeće stranke ukloni kandidata iz utrke.

Vanjskopolitički analitičar sa Sveučilišta u Puli Branimir Vidmarović kaže da bi u slučaju neželjenog zdravstvenog ishoda nastala izvanredna situacija koju bi po svemu sudeći morao regulirati Vrhovni sud, no po njemu bi bilo neminovno otkazati predstojeće i zakazati nove izbore. 'Brzo bi se to riješilo', smatra ovaj analitičar, koji predviđa da će situaciju s koronavirusom obje strane na izborima sada nastojati upotrijebiti u svoju korist.

'Demokrati neće propustiti priliku to nabiti na nos republikancima i koronaskepticima, sasvim sigurno bit će jako ironični budući da je sa suprotne strane bilo jako puno negiranja postojanja virusa i umanjivanja njegovog značaja', objašnjava Vidmarović.

  • +19
Trump vs. Biden Izvor: Profimedia / Autor: olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

'S druge strane, ipak vjerujem da će se Trump jako brzo oporaviti - uostalom, on vjerojatno ima najbolju moguću medicinsku skrb na planetu - a onda će to predstavljati kao svoju pobjedu i kao dodatno ohrabrenje građanima, kao dodatni razlog da ne treba paničariti', dodaje ovaj analitičar.

'Moguće je da će Trump iskoristiti situaciju za pojačavanje antikineske retorike, pa čak i širenje teorije zavjere da se radi o pokušaju ubojstva američkog predsjednika. Pitanje je tko će biti kriv za to, Demokratska stranka ili Kinezi', poluironičan je Vidmarović sa zaključkom:

'Ne znam što bi se još trebalo dogoditi da ova kampanja postane zanimljivija i luđa.'