summit

Trump i Kim sastaju se u hotelu iz francuskog kolonijalnog doba

27.02.2019 u 09:15

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastaju se u srijedu u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju, drugi put u manje od godinu, dok američka strana traži vidljive poteze Sjeverne Koreje u smjeru denuklearizacije zemlje

Bijela kuća je priopćila da će se Trump sastati s Kimom u hotelu Metropole iz francuskog kolonijalnog doba u 18.30 sati (12.30 po srednjoeuropskom vremenu) te da će 20 minuta razgovarati oči u oči prije večere koja bi trebala trajati nešto više od sat i pol.

Sofitel Legend Metropole Hanoi ugostio je važne i slavne osobe od Charliea Chaplina, koji je tamo odsjeo na svom medenom mjesecu 1936. godine, do Jane Fonda tijekom njezine antiratne kampanje '70-ih. Čak je i Trump bio u tom hotelu tijekom svog zadnjeg posjeta vijetnamskoj prijestolnici.

U Metropoleu bi moglo biti otvoreno novo poglavlje i on bi mogao postati simbol mira ako Trump i Kim, kao što očekuju neki dužnosnici u Washingtonu i Seulu, službeno proglase okončanje posljednjeg preostalog hladnoratovskog sukoba nakon njihova dvodnevna summita.

Trump je doputovao u Hanoi kasno u utorak.

'Upravo sam stigao u Vijetnam', napisao je on na Twitteru. 'Hvala svim ljudima na divnom dočeku u Hanoiju. Ogromna gomila ljudi i toliko mnogo ljubavi!'

Dočekao ga je crveni tepih i počasni vod.

Kim je doputovao vlakom ranije u utorak nakon trodnevnog putovanja, dugog 3000 kilometara, iz svoje prijestolnice Pjongjanga preko Kine. Zadnju dionicu puta od granice do Hanoija prešao je automobilom.

Došao je u Vijetnam sa skupinom suradnika među kojima je i njegova utjecajna mlađa sestra.

Dvojica čelnika, za koje se čini da su uspostavili iznenađujuće srdačan odnos na svom prvom summitu u Singapuru u lipnju, večerat će zajedno s dvojicom savjetnika i prevoditeljima, priopćila je Bijela kuća, a razgovore će nastaviti u četvrtak.

Njihovi razgovori održat će se osam mjeseci nakon povijesnog summita u Singapuru, prvog susreta jednog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika.

Dok je veći dio tog prvog sastanka bio posvećen razbijanju leda nakon desetljeća neprijateljstva između njihove dvije zemlje, ovoga puta ustrajat će se na tome da se s nejasno formuliranog Kimova obećanja prijeđe na posao te da Sjeverna Koreja počne raditi u smjeru potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Trumpovi kritičari kod kuće upozorili su ga da ne sklapa sporazum koji neće u potpunosti suzbiti sjevernokorejske nuklearne ambicije i pozvali su na određene, provjerljive mjere Pjongjanga u svrhu odustajanja od atomskog oružja koje ugrožava Sjedinjene Države.

Kim će u zamjenu očekivati značajne američke ustupke kao što su ukidanje sankcija i izjava o formalnom okončanju Korejskog rata.

Trump je predvidio u srijedu Sjevernoj Koreji 'fantastičnu' budućnost ako se njegov 'prijatelj' Kim opredijeli za denuklearizaciju.

'Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će - i to veoma brzo - ako se odluči za denuklearizaciju', objavio je Trump na Twitteru nekoliko sati prije susreta u Hanoiju sa sjevernokorejskim čelnikom.