ZEMLJO, OTVORI SE

Trump i dalje šokira: Ovo su potencijalni američki ministri

10.11.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Iako je izabrani američki predsjednik Donald Trump 'autsajder' u Washingtonu i nije blizak s prekaljenim političkim insajderima koje bi postavio u svoj budući kabinet, njegov suradnički tim posljednjih mjeseci diskretno je sastavljao popis industrijalaca i konzervativnih aktivista kao potencijalnih kandidata za Trumpov budući predsjednički kabinet. Američki Politico objavio je imena kojima se kalkulira kao mogućim Trumpovim ministrima, iz čega proizlazi da bi taj kabinet, baš poput kontroverznog predsjednika, mogao biti najkontroverzniji predsjednički kabinet u novijoj povijesti SAD-a

Ministarstvo vanjskih poslova

Bivši predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Newt Gingrich izgledan je kandidat za šefa američke diplomacije. Kao predsjednički kandidat na republikanskim predizborima 2012. Gingrich je obećao Amerikancima da će, ukoliko pobijedi na izborima, do kraja drugog predsjedničkog mandata postaviti prvu stalnu bazu na Mjesecu, a kada broj stanovnika kolonije dosegne 13.000, oni će moći zatražiti status 51. američke savezne države.

Kao potencijalni nasljednici aktualnog ministra vanjskih poslova Johna Kerryja navode se još Bob Corker, senator države Tennessee i aktualni predsjednik senatskog Odbora za vanjske poslove. Corker je potvrdio da 'intenzivno razmatra' mogući posao u Trumpovom najužem timu suradnika.

U igri je navodno i John Bolton, bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, piše Politico. Bolton je bio kandidat za šefa diplomacije u Gingrichevoj kampanji, kada je u jeku 'nuklearne krize' s Teheranom poručio da bi jedina alternativa nuklearnom Iranu bilo razbijanje njegovog programa ciljanim korištenjem vojne sile Izraela, SAD-a ili obiju zemalja.

Ministarstvo financija

Trump je već nagovijestio da Ministarstvo financija želi dati u ruke šefu financija svoje predsjedničke kampanje Stevenu Mnuchinu, koji je 17 godina radio za Goldman Sachs, a sada vodi investicijsku tvrtku Dune Capital Management. Mnuchin je radio i za OneWest Bank, koja je 2015. prodana CIT Grupi. Kao drugi potencijalni kandidat spominje se osnivač Colony Capitala Thomas Barrack, Jr.

Ministarstvo obrane

Kao potencijalni ministri obrane spominju se Trumpov savjetnik, senator Jeff Sessions, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley te bivši senator Jim Talent iz Missourija.

Mike Flynn, umirovljeni bivši direktor Obrambene obavještajne agencije (DIA) i osoba od Trumpovog osobitog povjerenja, trebao bi odobrenje Kongresa da postane ministar obrane s obzirom na to da zakon umirovljenim vojnim djelatnicima propisuje sedmogodišnju pauzu prije nego što smiju preuzeti Ministarstvo obrane. Za tu funkciju navodno se natječe i kongresnik Duncan Hunter iz Kalifornije.

Ministarstvo pravosuđa

Osobe bliske Trumpu kažu da će Rudolph Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, najvjerojatnije preuzeti dužnost ministra pravosuđa. Drugi jaki kandidat za to mjesto je konzervativni guverner New Jerseyja Chris Christie, poznat kao gorljiv protivnik istospolnih brakova i prava na pobačaj.

Ministarstvo unutarnjih poslova

Kao najizgledniji kandidat za ministra unutarnjih poslova kotira Forrest Lucas, 74-godišnji suosnivač naftne tvrtke Lucas Oil. Razmatra se i rizični kapitalist Robert Grady, dužnosnik u administraciji Georgea H.W. Busha, a zanimanje za ovu funkciju navodno je iskazao i Trumpov sin, Donald Trump Jr.

Osoba povezana s Trumpovom kampanjom potvrdila je za Politico da je u igri i bivša guvernerica Aljaske i reality show zvijezda Sarah Palin, a nju Trump želi vidjeti u svom kabinetu. Ta ikonu američkih konzervativaca, poznatu po skandaloznim izjavama ('mi teroriste krstimo waterboardingom'), Trump je izvukao iz sjene u koju je upala nakon 2008., kada je kao potpredsjednička kandidatkinja republikanskog predsjedničkog kandidata Johna McCaina uprskala sve njegove izglede protiv demokratskog kandidata Baracka Obame.

Ostali potencijalni kandidati su bivši guverner Arizone Jan Brewer, guvernerica Oklahome Mary Fallin, republikanka iz Wyominga Cynthia Lummis i naftaš iz Oklahome Harold Hamm.

Ministarstvo poljoprivrede

Nekoliko imena vrti se u razgovorima o budućem ministru poljoprivrede, a najkontroverzniji među njima je Sid Miller, aktualni teksaški državni tajnik za poljoprivredu koji je prije dva dana skandalizirao javnost službenim tvitom u kojemu se Hillary Clinton pogrdno naziva 'p_____'. Miller je poručio da je riječ o pogrešci koju je napravila osoba u njegovom timu te se ispričao.

Među ostalim kandidatima su guverner Kanzasa Sam Brownback, bivši guverner Nebraske Dave Heineman, bivši guverner Georgije Sonny Perdue, bivši guverner Teksasa Rick Perry, imućni poljoprivrednik Charles Herbster, inače izdašni donator Republikanske stranke, i dr.

Ministarstvo trgovine

Očekuje se da će Trump ministra trgovine tražiti među biznismenima. Tu su milijarder Wilbur Ross, Trumpov ekonomski savjetnik, a potom Dan DiMicco, bivši direktor korporacije Nucor i Trumpov investicijski savjetnik.

Razmatraju se i bivši guverner Teksasa Rick Perry, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, čak i guverner New Jerseyja Christie

Ministarstvo rada

Za ovu dužnost spominje se Victoria Lipnic, bivša pomoćnica ministra rada od 2002. do 2009. i povjerenica u Povjerenstvu za jednake prilike u zapošljavanju.

Ministarstvo zdravstva

Među potencijalnim kandidatima su guverner Floride Rick Scott, Gingrich i Ben Carson, bivši republikanski predsjednički kandidat. Trump je u svojoj predsjedničkoj kampanji hvalio Carsona, nazivajući ga 'briljantnim' liječnikom. 'Nadam se da će on imati aktivnu ulogu u mojoj administraciji u nadolazećem razdoblju', kazao je Trump, inače ljuti protivnik programa zdravstvenog osiguranja Obamacare.

Moguće je da će ministar zdravstva postati i Rich Bagger, Trumpov suradnik i bivši direktor u farmaceutskoj industriji koji je u kampanji iza zatvorenih vrata sastančio s brojnim donatorima i čelnicima u tom lukrativnom području.

Ministarstvo energetike

Harold Humm, direktor naftne kompanije Continental Resources, vodeći je kandidat za ministra energetike. Taj milijarder iz Oklahome, dugogodišnji Trumpov prijatelj, već sada ima velik utjecaj na njega u pogledu energetske politike prezentirane u predsjedničkoj kampanji. Prošle godine, Bloomberg je izvijestio da je Hamm rekao Larryju Grillotu, dekanu koledža Mewbourne Sveučilišta u Oklahomi, kako želi da se pojedinim istraživačima uruči otkaz, Oni su istraživali poveznicu između crpljenja nafte i plina s potresima u toj saveznoj državi, a Humm je glavni donator tog sveučilišta.

Ukoliko Trump ipak preskoči Hamma, rizični kapitalist Grady također je ozbiljan kandidat, a istovremeno konkurira za ministra unutarnjih poslova.

Ministarstvo obrazovanja

Trump je najavio da će Ministarstvo obrazovanja imati manju ulogu u njegovoj administraciji - ukoliko će uopće više postojati. No dok postoji, netko treba njime i upravljati, a spominju se umirovljeni neurokirurg Ben Carson i William Evers s Hoover Institutiona, koji je u Trumpovoj kampanji radio na segmentu obrazovne politike, a bio je i viši savjetnik ministrice obrazovanja Margaret Spellings u mandatu predsjednika Busha.

Ministarstvo veterana

Kao budući ministar ratnih veterana najčešće se spominje Jeff Miller, predsjednik Odbora za veterane u Zastupničkom domu Kongresa na pragu umirovljenja.

Ministarstvo domovinske sigurnosti

Osoba bliska Trumpovoj kampanji kaže da najveće šanse za čelnu funkciju u Ministarstvu domovinske sigurnosti ima David Clarke, konzervativni šerif iz Milwaukeeja u Wisconsinu.

Agencija za zaštitu okoliša (EPA)

Iako se Trump založio za ukidanje EPA-e, u posljednje vrijeme ublažio je stav i najavio da će fokus agencije u njegovom predsjedničkom mandatu biti 'čist zrak i čista, pitka voda za sve Amerikance'.

Myron Ebell, skeptik u pogledu klimatskih promjena koji se bavio EPA-om u okviru Trumpove kampanje, vodeći je kandidat za čelnika EPA-e. Trenutno djelatnik Competitive Enterprise Instituta, kojeg financira ExxonMobil, našao se na udaru organizacija za zaštitu okoliša zbog njegovih stavova prema globalnom zatopljenju. On, naime, smatra da klimatske promjene neće predstavljati problem za čovječanstvo još nekih 100, 200 godina, pa bi u međuvremenu trebalo osnažiti globalnu dostupnost svim vrstama energenata. U igri za čelnika EPA-e je, između ostalih, opet rizični kapitalist Robert Grady.