lokalni izbori

Troskot za promjene u upravi dječjih vrtića i reviziju Lovrićeva poslovanja

20.04.2021 u 11:11

Bionic
Reading

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot najavio je u utorak da će, postane li gradonačelnik, depolitizirati dječje vrtiće te revidirati poslovanje Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje na čijem je čelu trenutno Ivica Lovrić.

„Svu dokumentaciju tog ureda poslat ćemo DORH-u i može se dogoditi da Ivica Lovrić, umjesto da postane zamjenik gradonačelnika, ode u istražni zatvor”, kazao je Troskot na konferenciji za novinare.

„Gdje je Lovrić pojavi nastaju dugovi”, dodao je Troskot navodeći primjer KK Cibona, dugove gradskih vrtića od 100 milijuna kuna za akontacije, te obnavljanje pojedinih javnih ustanova za 3000 eura po metru četvornom.

Troskot je najavio i promjene u upravnim vijećima gradskih vrtića kako bi u njima sjedili stručnjaci iz područja predškolskog odgoja, a ne, kako je rekao, „Lovrićeve poslušne političke marionete”.

„Vrtići i upravna vijeća ne mogu biti instrumenti lokalnih politika”, istaknuo je.

U Mostu predlažu da u upravnim vijećima vrtića sjede po tri odgojitelja, te jedan roditelj i jedan predstavnik Grada koji će morati biti povezani s predškolskim odgojem. Predlažu i zakonske izmjene kojima bi se mandat ravnateljima vrtića ograničio na dva mandata.

Mostov vijećnik gradske četvrti Stenjevec Marko Sladoljev istaknuo da se naknade političarima u školskim odborima i upravim vijećima vrtića plaćaju 300 do 400 kuna po sjednici i da godišnje na njih odlazi oko 5 milijuna kuna.

„I to želimo mijenjati u situaciji kada odgajateljice vlastitim sredstvima plaćaju didaktičke materijale”, kazao je Sladoljev.

U Mostu su također najavili da će Sladoljev biti drugi na listi za zagrebačku Gradsku skupštinu.