europski novac

[VIDEO/FOTO] Troskot obećao izgraditi školu u Čulincu ako pobijedi na izborima: Trebala je biti izgrađena još 1960-tih

06.03.2021 u 17:19

Bionic
Reading

Kandidat Mosta za zagrebačkoga gradonačelnika Zvonimir Troskot izjavio je u subotu kako će u Čulincu i Španskom napraviti najsuvremenije osnovne škole, a novac za to će povući iz fondova Europske unije (EU) za što, ustvrdio je, Most ima znanje i motivaciju

Troskot je u subotu posjetio Čulinec gdje je istaknuo kako je osnovna škola u Čulincu trebala biti izgrađena još krajem 1960-tih, te obećao da će školu na odavno predviđenu mjestu i izgraditi po najmodernijim standardima, priopćio je Most.

"Urbana je to legenda na granici kvartova Trnava i Čulinec, na tom području živi više od deset tisuća stanovnika, ali unatoč tome što je riječ o području većem od primjerice Daruvara, ono još nema osnovnu školu", rekao je Troskot.

Dodao je kako bi tu buduću školu polazilo oko 700 učenika koji sada, kao i generacije desetljećima prije njih, idu u druge škole u Donjoj Dubravi i to autobusima ili pješice preko opasnih pružnih prijelaza.

"Smatramo da je vrijeme da napravimo školu ovdje u Čulincu kako djeca više ne bi morala ići preko opasne pruge u OŠ Retkovec i kako bi u svom kvartu pohađati nastavu", izjavio je Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreb.

Urbana legenda bit će realizirana

Troskot je podsjetio kako je bilo nekoliko pokušaja izrade projektne dokumentacije za tu školu koja je u međuvremenu narasla s tri milijuna na pet milijuna kuna. Najavio je kako bi definitivno ispitao povećanje novčanog iznosa i ne bi dopustio nikakve javne nabave s troškovima iznad tržišne cijene.

  • +5
Zvonimir Troskot u Čulincu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

"Barake koje sada gledate, zamijenit će suvremena škola. Kad preuzmemo vlast, urbana legenda o školi u Čulincu bit će realizirana“, ustvrdio je Troskot.

Dugogodišnji stanovnik Trnave Siniša Opačić i Mostov vijećnik u Gradskoj četvrti Donja Dubrava Nikola Horvatić posvjedočili su da su upoznati s problematikom te škole za koju je prvi projekt napravljen još 2006.

Opačić je ispričao kako je o čulinečkoj osnovnoj školi prvi puta čuo 1980-te kad je trebao krenuti u prvi razred, te da se do danas još ništa nije promijenilo pa i dalje postoji pruga kao velika barijera koja razdvaja Donju Dubravu, a tijekom godina kao dodatna barijera djeci na putu za školu nastala je i Branimirova.

"U Čulincu ne očekujemo mramor, želimo samo osnovnu školu i osmijeh na licima naših mališana", zaključio je Opačić.

Zvonimir Troskot obećao je izgraditi školu u Čulincu ako postane gradonačelnik Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić / PIXSELL

Nikola Horvatić rekao je da Grad Zagreb na parceli predviđenoj za osnovnu školi u Čulincu raspolaže s osam tisuća vlastitih kvadrata, te da bi za početak gradnje škole trebalo od privatnih vlasnika otkupiti još 18 tisuća do 20 tisuća četvornih metara.

Upozorio i da na ovu parcelu, na kojoj su razrušene radničke barake i šikara, ukazuje osam prometnih upozorenja "ŠKOLA", te zaključio kako vjeruje da će s Troskotom kao gradonačelnikom biti riješen njihov dugogodišnji problem.