NEUČINKOVITI BALKAN

Trošimo četverostruko više energije po jedinici BDP-a nego EU

21.09.2011 u 07:19

Bionic
Reading

U cijeloj jugoistočnoj Europi energetska učinkovitost u svim sektorima vrlo je niska, ne iskorištavaju se obnovljivi izvori energije, zaštita okoliša u energetici vrlo je loša, korupcija stalno prijeti, a sve te teme zanemaruje i obrazovanje, zaključci su najnovije studije o stanju energetike na Balkanu

Istraživanje provedeno u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Srbiji i Makedoniji pokazalo je da je za proizvodnju jedinice BDP-a u tim zemljama potrebno 1,7 do 3,9 puta više energije u odnosu na prosjek EU.

Dr. sc. Maja Božičević-Vrhovčak, predsjednica udruge DOOR, zadužene za provedbu istraživanja u Hrvatskoj, kaže da naša zemlja u nekim primjerima prednjači pred ostalim zemljama obuhvaćenim studijom. 'Imamo propise po kojima ljudi mogu steći status povlaštenog proizvođača električne energije. Koliko god komplicirana ta procedura bila u usporedbi s EU, ipak je imamo za razliku od drugih zemalja u regiji', navela je Božićević-Vrhovčak.

Kao pozitivan slučaj u studiji navedena je energetska politika Ivanić Grada, a negativan zagađenje zraka u Sisku emisijama Inine rafinerije nafte. 'Kao posljedica emisija plinova štetnih po ljudsko zdravlje, Sisak je vodeći grad u Hrvatskoj po učestalosti smrtnosti od bolesti dišnih putova i kroničnih bolesti donjeg dišnog sustava', upozorava Božičević-Vrhovčak.

Ivanić Grad gradskim odlukama promovira energetsku učinkovitost, osobito u sektoru stanovanja. 'Ivanić Grad provodi proaktivnu energetsku politiku usmjerenu na poboljšanje energetske efikasnosti, smanjenje štetnih emisija i povećanje svijesti građana o važnosti efikasne upotrebe energije u domovima', navodi studija. 'Primjerice, grad podupire gradnju niskoenergetskih kuća u selu Poljana smanjenjem komunalnog doprinosa za 20 posto', kaže Božičević-Vrhovčak.

Studija, između ostaloga, predlaže da vlade i državne institucije u regiji poboljšaju transparentnost i pristup pravosuđu u energetskom planiranju i privatizaciji i usmjere politike i proračunske prioritete na smanjenje gubitaka i povećanje učinkovitosti u čitavom energetskom sustavu. Naglašava se da vlade moraju osigurati mjere koje će građanima pomoći u smanjenju utjecaja rastućih cijena energije.

Pored DOOR-a iz Zagreba, istraživanje su provele nevladine organizacije Analytica iz Makedonije, Centar za zastupanje i istraživanje iz Kosova, Centar za životnu sredinu i Mreža za društvene promjene iz BiH, EDEN Centar iz Albanije, Fraktal iz Srbije i Zeleni dom iz Crne Gore.

Studija 'Pravednije, čišće, sigurnije' provedena je u okviru projekta 'Sinergije za promjenu energetske svijesti' - SEA Change, uz potporu Balkan Trust for Democracy. Cijelu studiju i skraćenu verziju može se preuzeti na web stranicama www.mojaenergija.hr