OSTAO JE SAM

Tromblon odustao od 'kampiranja' pred ministarstvom

04.04.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Udruga ratnika Hrvatskog obrambenog rata (URHOR) i njezin čelnik Petar Janjić Tromblon ipak su odustali od prosvjednog kampiranja na Trgu hrvatskih velikana nakon što im nije izdana dozvola za takvu prosvjednu aktivnost

Pred Ministarstvom branitelja za ponedjeljak je bilo najavljeno okupljanje hrvatskih branitelja koji se smatraju zakinutim te podizanje šatora u kojem bi prosvjednici iskazali svoje nezadovoljstvo. 'U gradskoj upravi

Zagreba nismo dobili dozvolu za podizanje kampa na Trgu hrvatskih velikana, nego na nekoj poljani, čime nismo zadovoljni. Imali smo namjeru zadržati se ovdje dva dana, prikupiti dokumentaciju svih nezadovoljnih i oštećenih branitelja te s tim papirima poći u Ministarstvo branitelja. Nismo željeli kršiti zakon i ulaziti u sukob s policijom, pa ćemo se nastaviti boriti za svoja prava zakonskim putem', najavio je Petar Janjić dodavši kako će svu dokumentaciju prikupljenu od branitelja idućih dana uredno urudžbirati nadležnim službama u ministarstvu.

Udruga ratnika posebno je ogorčena na Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti zbog slučaja obitelji sinjskog branitelja Vedrana Ivačića, u kojoj je devetero djece i koja je 9.942. na popisu za stambeno zbrinjavanje. 'Nema smisla da nas više vuku za nos jer se nismo za to borili u ratu. Više od 300.000 kuna smo uložili u gradnju njegove kuće, no Ministarstvo branitelja nije podmirilo svoj dio, a riječ je o trećini neophodnog novca, i ništa ne rade već više od pola godine', upozorio je Janjić.

Iz Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji potvrđeno je da je obitelj Ivačić doista na 9.942. mjestu od ukupno 12.860 zahtjeva na službenoj listi za rješavanje stambenog pitanja, no državni tajnik Zoran Komar tvrdi da se moraju držati zakona i Vladinih uredbi. 'Nije istina da nam se Petar Janjić obratio s 400 predmeta. Samo nam se dva puta pisanim putem obratio i oba puta mu je odgovoreno. U slučaju Ivačić nastojat ćemo vidjeti postoji li mogućnost da se nađe pozitivno rješenje i pomogne se u rješavanju tog stambenog pitanja, sukladno zakonu, naravno', obećao je državni tajnik Komar. Po podacima koje je iznio, Uprava za hrvatske branitelje prošle godine odgovorila na više od 20.000 pisanih podnesaka, ne računajući prijeme i telefonske pozive, dok su ove godine odgovorili na više od 5.500 braniteljskih podnesaka.

Državni tajnik Komar je na kraju istaknuo i da su Petru Janjiću, njegovoj udruzi i svakom hrvatskom branitelju vrata Ministarstva branitelja – širom otvorena.