JAMBO IH PRIJAVIO

Trojici uhićenih u Metkoviću istražni zatvor

25.10.2012 u 11:22

Bionic
Reading

Čelniku HSP-a iz Metkovića Ivici Volareviću, njegovom stranačkom kolegi Ivici Kaznačiću te metkovskom bilježniku Vladi Nikoliću, koji su u utorak uhićeni u svom gradu, sinoć je određen jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje su prepraćeni nakon ispitivanja u sjedištu USKOK-a.

Sudac istrage Zdenko Posavec uhićenima je na prijedlog USKOK-a odredio istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela koja im se stavljaju na teret.

Službeno se nije moglo doznati za koje se konkretne nezakonitosti uhićeni terete te zbog čega su nakon uhićenja u Metkoviću dovedeni na ispitivanje u zagrebačko sjedište USKOK-a, a ne u Split kako je policija ranije izvijestila.

USKOK je u priopćenju objavljenom na službenim internetskim stranicama objavio da su protiv uhićene trojice te još jednog osumnjičenika, koji je na slobodi, donijeli nalog o provođenju istrage zbog sumnje da su se od proljeća 2006. do listopada 2012. udružili zbog počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave te prijevare.

Tužiteljstvo sumnja da se Volarević s Nikolićem dogovorio da za novčanu nagradu javnobilježnički ovjerava krivotvorene dokumente kako bi došli do vlasništva nad nekretninama, kao i druge dokumente "potrebne za potvrđivanje činjenica o pravnim odnosima".

Lažne dokumente Nikolić je navodno ovjeravao i nakon što je prestao raditi kao bilježnik.

Ostala dvojica osumnjičenika navodno su u dogovoru s Volarevićem "krivotvorenu dokumentaciju u više navrata koristili u pravnom prometu" radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi.

Neslužbeno se doznaje da su Volarević, Kaznačić i Nikolić uhićeni nakon prijave metkovskog gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba jer su od njega potraživali novac na temelju krivotvorene pozajmice.

Prema pisanju medija Volarević je protiv metkovskog gradonačelnika ranije podnosio desetke kaznenih prijava za privatizaciju trgovačkog poduzeća Razvitak, a ovaj ga je optuživao za reketarenje. Kaznačić, koji je u Metkoviću voditelj poslovnice osiguravajućeg društva Euroherc, s Gabrićem Jambom je ranije navodno bio u prijateljskim odnosima, a na lokalnim izborima 2005. izabran je za županijskog vijećnika na njegovoj nezavisnoj listi.