okupljanje unatoč zabranama

Trojici napadača na novinarke na Sirobuji kaznene prijave; svećenik zaradio još jednu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira

13.04.2020 u 12:49

Bionic
Reading

Splitska policija podnijela je kaznene prijave protiv trojice napadača na dvije novinarke koje su u nedjelju, na Uskrs, izvještavale o vjerskom okupljanju u crkvi na Sirobuji u Splitu unatoč Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja. Upućeno je i izviješće Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Zbog napada na 42-godišnju novinarku u crkvi u Sirobuji, a potom narušavanju javnog reda i sprječavanja novinara u obavljanju javne djelatnosti, policija je provela kriminalističko istraživanje nad četiri osobe i to 53-godišnjakom, 23-godišnjakom, 21-godišnjakom i 70-godišnjakom, priopćili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Za napad na novinarku kojoj je utvrđena lakša tjelesna ozlijeda kao i za oštećenje tuđe stvari sumnjiče 53-godišnjak i 21-godišnjak.

Kaznena prijava slijedi i 23-godišnjem napadaču na 38-godišnju snimateljicu televizije zbog prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi.

U vezi počinjenog prekršaja narušavanja javnog reda i mira na štetu okupljenih građana sumnjiči se 70-godišnjak protiv kojeg će biti podnijet Optužni prijedlog. Riječ je o svećeniku, don Josipu Delašu, koji je optužni prijedlog već zaradio kada je prije tjedan dana, tijekom intervencije policije zbog održavanja mise unatoč mjerama ograničavanja okupljanja, narušavao javni red i mir, odnosno verbalno se sukobio s policijom.

'Bože, je l' čuješ? Kazni ga na moj zahtjev', grmio je don Delaš prije tjedan dana pred nekoliko policajaca, pa je i tada prijavljen za narušavanje javnog reda i mira.

'Oko 17:40 sati iz crkve je izašao muškarac koji je na javnom mjestu narušavao javni red i mir na način da je na naročito drzak i bezobziran način vikao i vrijeđao policijske službenike, te je na taj način ostvario obilježja prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega će protiv 70-godišnjeg muškarca biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu', poručili su iz policije prošli utorak.