ČETVRTI PUT

Trojica radnika splitske Željezare štrajkaju glađu

09.11.2009 u 21:59

Bionic
Reading

U Željezari Split počeo je četvrti put po redu štrajk glađu radnika, ovoga puta trojice sindikalnih povjerenika i to Mladena Bekavca, Tonča Mužića i Joze Ivančevića, potvrdio je to Tonči Mužić koji zajedno sa svojim kolegama od popodne ne uzima hranu

Oni su se odlučili na štrajk glađu jer, kako su rekli, Vlada Republike Hrvatske nije ispunila obećanja koja su im dali kada su posljednji put štrajkali glađu.

'Do sada su radnici Željezare prevareni nekoliko puta i zbog toga smo se opet odlučili na štrajk glađu. Bila je želja i drugih radnika da s nama gladuju, ali smo zbog bojazni od svinjske grupe i loših higijenskih uvjeta u tvornici donijeli odluku da nas za sada bude samo troje', kazao je Mladen Bekavac.

Kao glavni motiv za štrajk glađu trojica sindikalnih povjerenika navode to što se, kako kažu, nije ispoštivao dogovor o raskidanju ugovora sa Zlomrexom, a niti je raspisan natječaj za pronalazak novog strateškog partnera za Željezaru. 'Najviše što me kao čovjeka pogodilo i uvrijedilo je problem sa isplatama minimalaca za 406 radnika. Ništa od naših zahtjeva nije ispunjeno, a uz to nam Hrvatski fond za privatizaciju postavlja nemoguće uvjete', kazao je Tonči Mužević.

Večeras su poslali pismo vladi i premijerki Jadranki Kosor od koje traže hitnu isplatu minimalca za rujan, listopad i studeni. Radnici Željezare ne odustaju ni od sastanka s predstavnicima Vlade i predsjednikom Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedranom Duvnjakom.

'Apsolutno nemamo što više izgubiti. Štrajk glađu nam ne pada teško jer smo već mjesecima svi skupa gladni i od toga krajnje iznemogli. Ostat ćemo pri svojim zahtjevima sve dok se konačno ne ispune obećanja koja su nam dana', izjavio je Mladen Bekavac.