AKCIJA JUŽNI POTEZ

Trojica 'Puma' osumnjičena za ubojstvo četvero civila u BiH

17.06.2011 u 20:49

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je istragu protiv trojice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske Pume zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila, usmrtivši četiri osobe u BiH u akciji Južni potez

Protiv te trojice (1968, 1974. i 1974) predložen je pritvor zbog težine počinjena djela, a protiv drugog osumnjičenika i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, objavljeno je danas na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH.

Sumnja se da su od 10. do 11. listopada 1995. na području Dabraca i Bočaca (mjesta između Mrkonjić Grada i Banje Luke) kao pripadnici 7. gardijske brigade za vojne akcije Južni potez u tijeku međunarodnog vojnog sukoba s vojskom tzv. Republike Srpske usmrtili više nepoznatih civila.

Tako je po zapovijedi prvoosumnjičenog Tihomira Šavorića, zapovjednika 3. bojne 7. gardijske brigade, 10. listopada 1995. na cesti prema motelu u Dabracu više vojnika rafalima ubilo dvoje civila - muškarca i ženu.

U jutarnjim satima 11. listopada 1995, nakon bitaka kod motela u Dabracu, sumnja se da je treći osumnjičenik iz automatske puške ispalio rafal u nepoznatu ženu koja mu je prišla, nakon čega je njezino tijelo odvukao s ceste i ostavio u kanalu.

Sumnja se i da je drugi osumnjičeni taj dan k Šavoriću doveo muškarca kojega su sreli pri kretanju 3. bojne (imao je ruke na zatiljku), koji je potom izdao zapovijed trećem sumnjičeniku da ga ubije, što je on i učinio hicem iz automatske puške.

Na županijskom sudu jučer su ispitana sva tri osumnjičenika te je istražna sutkinja Erna Dražančić jednog od njih pustila da se brani sa slobode, drugoga je zadržala, a treći, Šavorić, otprije je u pritvoru.

Šavoriću se, naime, već sudi na zagrebačkom Županijskom sudu zajedno s još šestoricom Puma za ubojstvo šest ratnih zarobljenika pripadnika vojske tzv. Republike Srpske, a po nalogu zapovjednika Puma pokojnog Ivana Koradea