TRAGEDIJA NA PAGU

Troje poginulo, vozač prijetio samoubojstvom

Bionic
Reading

Nesreća se dogodila oko 2,30 sati na državnoj cesti DC 108, između mjesta Gorica i Povljana, na otoku Pagu. U vozilu zadarskih registarskih oznaka bilo je pet osoba, od kojih su tri smrtno stradale, dok je 22-godišnji vozač hospitaliziran u Općoj bolnici Zadar s lakšim ozlijedama, izvijestila je Policijska uprava zadarska

Smrtno su stradali 19-godišnja djevojka, 21-godišnji i 24-godišnji mladići. Doznaje se kako su nesreći kumovali alkohol i brzina. Vozač koji je bio pod utjecajem alkohola, zadržan je u policijskoj postaji do otrježnjenja, nakon čega slijedi kriminalistička obrada.

Na mjestu događaja istražni sudac Županijskog suda u Zadru i policijski službenici poduzeli su očevid kojim je utvrđeno da je 22-godišnji vozač, upravljajući osobnim vozilom marke Citroen Xantia, pod utjecajem alkohola od 0,85 promila, krečući se iz pravca Povljane prema Gorici, usljed neprilagođene brzine kretanja izgubio kontrolu nad upravljačem te je vozilom sletio van kolnika i više puta se prevrnuo.

Nakon dojave o prometnoj nesreći, na mjesto događaja stigao je policijski službenik koji je unesrećenima pružio hitnu medicinsku pomoć. Za to vrijeme 22-godišnjak, koji je upravljao vozilom koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći, udaljio se s mjesta nesreće službenim vozilom, u kojem je policijski službenik ostavio ključ u bravi zbog žurnosti postupanja prema unesrećenima i odvezao se prema mjestu Povljana te je iz kuće uzeo očevu lovačku pušku, piše Dnevnik.hr.

Policijski službenici su ga ubrzo potom zatekli na plaži u Povljani, gdje je prijetio samoubojstvom, ispalivši jedan hitac iz puške u zrak. Na nagovor policijskih službenika i oca predao je pušku, a potom je doveden u prostorije policije na kriminalističko istraživanje.

U dogovoru s nadležnim državnim odvjetništvom protiv 22-godišnjaka će biti podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Izazvanja prometne nesreće i Oduzimanja tuđe pokretne stvari te će tijekom dana biti priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.

Mladić se spremao za vjenčanje, a djevojka za maturalnu

Novinari Jutarnjeg lista razgovarali su sa obitelji poginulih iz Povljane, mjesta u kojem su u nedjelju zbog smrti troje mladih ljudi u prometnoj nesreći zastave spuštene na pola koplja.

Da sam barem ja na nebu umjesto moga sina - zavapio je otac poginulog 24-godišnjeg Marina Orlića, mladića iz Povljane na otoku Pagu. Marin Orlić trebao se uskoro vjenčati, njegova djevojka studira u Rijeci a on je počeo raditi. Najmlađa poginula osoba, 19-godišnja Martina Škoda, bila je učenica četvrtog razreda Hotelijersko turističke škole u Zadru.

- Martina je u ponedjeljak trebala u Zadru kupiti haljinu za maturalni ples. Bila je divna djevojka. Ovakva tragedija se ne pamti u našem mjestu – kazala je susjeda obitelji Škoda, u čiju su kuću u nedjelju mještani Povljane dolazili izraziti sućut. Njezina majka nije mogla ni sa kim kontaktirati, ležala je u krevetu, dok su rodbina i mještani mogli razgovarati samo s ocem i sa Martinina dva brata.

Prometna nesreća odnijela je još jedan mladi život, 21-godišnjeg Ante Pogorilića, čiji je otac Milivoj skupio snage da novinarima kaže da su trojica poginulih, kao i teško ozlijeđeni Dario Škoda (19), te vozač Tonči Stupičić (22) bili veliki prijatelji i da su godinama bili nerazdvojni.

- Svi smo rodbina, povezani smo kao obitelji, ne samo naša djeca – rekao je otac Milivoj, dok je njegova sestra plačući govorila da upravo zbog velikog prijateljstva i rodbinske povezanosti nitko ne želi nikoga okrivljavati za ovu strašnu tragediju. U kuću obitelji Pogorilić, koji imaju još jednog sina, u nedjelju je došla Hitna pomoć koja je pružila pomoć neutješnoj majci poginulog Ante.

Otac 19-godišnjeg Darija Škode, mladića koji je preživio nesreću i sa teškim tjelesnim ozljedama je hospitaliziran u bolnici, kazao je da je njegov sin loše i da još ne zna što se zapravo dogodilo.

Petero mladih se u subotu navečer zabavljalo u Povljani, a kada su se kafići u mjestu zatvorili odlučili su krenuti u Pag još se malo zabaviti, kao mnogo puta do tada. U zavoju je 22-godišnji vozač izgubio kontrolu nad vozilom i sletio sa ceste, na ravni predio na kojem se automobil nekoliko puta prevrnuo i gdje su na licu mjesta živote izgubili dvojica mladića i djevojka.