STRAVIČNA PRIČA IZ SRBIJE

Trogodišnjaka napustili roditelji jer je HIV pozitivan

01.12.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Srpski mediji objavili su u povodu Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a potresnu priču trogodišnjeg HIV pozitivnog dječaka, kojega su roditelji napustili te sada živi u Domu za djecu ometenu u razvoju Kolevka u Subotici

K. M. svoj treći rođendan nije proslavio poput ostale djece. Nije bilo okupljanja obitelji i prijatelja, poklona, veselog pjevanja rođendanske pjesme, pa ni velike torte s tri upaljene svijeće. K. M. treći je rođendan dočekao okružen s dvije-tri

medicinske sestre i malo igračaka, a sam i nije bio svjestan što se zapravo događa. On je jedan od petero djece u Srbiji za koje je poznato da su zaraženi HIV-om. Posebno uznemirujuće u cijeloj priči jest činjenica da Srbija nema novca ni volje osigurati toj djeci odgovarajuće lijekove, s obzirom na to da djeca ne mogu gutati tablete, nego su im potrebni sirupi.

Iz srbijanskog ministarstva zdravstva objasnili su medijima kako im nabavljanje sirupa za HIV-pozitivnu djecu predstavlja veliki problem. 'Mi smo od 2007. do 2008. godine, kada je u Srbiji bilo osmero zaražene djece, pokušavali iz globalnog fonda nabaviti te lijekove. Sada u Srbiji ima petero HIV-pozitivne djece i mi ćemo sve učiniti da nabavimo sirupe', rekla je predstavnica ministarstva Katarina Mitić za dnevnik Press. Do tada se K. M., kao i ostala zaražena djeca, mora mučiti s tabletama i neadekvatnim tretmanom.

No njegova je priča naročito tragična, jer je danas moguće lijekovima spriječiti zarazu djeteta HIV-om iako majka ima virus. U ovom slučaju to nije učinjeno, a oba roditelja napustila su dječaka, inače rođenog u subotičkoj bolnici. Prvo je to učinio otac, koji je prethodno zarazio majku, a to je u veljači 2009. učinila i majka. Jednostavno ga je donijela u bolnicu i ostavila, pa su u međuvremenu roditeljima oduzeta sva prava na K. M.-a zbog zanemarivanja djeteta. Otad dječak živi u domu Kolevka, a sa svoje tri godine još nije progovorio, niti naučio hodati.

Cilj socijalnih službi jest to da K. M. bude usvojen, za što se traži odgovarajuća obitelj. Ako se ne javi nitko iz Srbije, tražit će se odgovarajući smještaj u inozemstvu. Do tada o K. M.-u brine tim liječnika i medicinskih sestara 24 sata na dan. 'Cilj nam je da se dijete što više osposobi za samostalno funkcioniranje, da može držati žlicu, eventualno prohodati. Za ovo vrijeme koliko je kod nas evidentan je napredak. Ali to je uz suradnju velikog tima koji radi s dječakom', izjavila je medicinska sestra Samira Ćurtić.

Inače, 49 posto zaraženih HIV-om u Srbiji je između 15 do 29 godina, a procjenjuje se da tek jedan od deset zaraženih svjestan svog HIV pozitivnog statusa. Godišnje se inficira oko 100 ljudi, a od 1985. do danas službeno je zabilježeno 2.414 zaraženih HIV-om, a od posljedica AIDS-a umrle su 962 osobe.