SKANDALOZNA KSENOFOBIJA

Trogirska SDP-ovka smijenjena zbog ispada o Albancima

27.01.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Helena Novak razriješena je dužnosti tajnice SDP-ovog stožera za 9. izboru jedinicu nakon što je njezin komentar na Facebooku o 'šiptarima koji u Trogiru varaju, lažu, švercaju, dilaju i pucaju' dospio u javnost. Prijeti joj i suspenzija ili isključenje iz stranke

Trogirski SDP službeno se ogradio od istupa svoje članice, 25-godišnje Helene Novak, koja je na svom Facebook profilu objavila vrlo šokantne stavove o Albancima.

'Ako ćemo pričati o 'šiptarima', ima ih u Trogiru, imaju zlatarnice, pekarnice, slastičarnice. Varaju, lažu, švercaju, dilaju, pucaju, obračunavaju se na svoj način. Oni su sve samo nisu pošteni, vrijedni i dobri. To je smiješno. Ali nemam ja ništa protiv njih', napisala je Novak, obrazlažući svoj stav da 'nacisti iz Europske unije' nisu smjeli priznati Kosovo jer su 'dozvolili Albancima da imaju još jednu mafijašku državu'.

Premda je mišljenje objavila na svom privatnom profilu, i to još prije dva mjeseca, te premda se za istup javno ispričala, nakon što je tjednik Nacional objavio priču njezina stranka prisiljena je reagirati. Iako, u SDP-u pokušavaju uvjeriti da je postupak pokrenut još ranije...

'Novak je promptno uklonjena s dužnosti tajnice stožera SDP-a za 9. izbornu jedinicu', potvrdio je stranački koordinator Ranko Ostojić

'Radi se o vrijednoj i marljivoj mladoj osobi, no ne može ostati zbog stava koji je potpuno suprotan stavovima SDP-a', kazao nam je Ostojić, naglasivši da je mjesto tajnice njegova stožera ionako volonterska funkcija.

Mlada SDP-ovka je, inače, do prije dva mjeseca sjedila u trogirskom gradskom vijeću, no podnijela je ostavku jer se u međuvremenu zaposlila na radnom mjestu koje nije spojivo s pozicijom gradske vijećnice. Pogađate, zaposlila se u gradskoj upravi Trogira, gdje šefuje stranački kolega Damir Rilje

Smjena s mjesta tajnice stožera vjerojatno neće biti jedina sankcija jer, kako doznajemo, trogirski ogranak stranke uskoro će raspravljati o ovom slučaju. Opcije su opomena, suspenzija ili isključenje iz SDP-a.

'Slučaj je u nadležnosti ogranka, više stranačke instance neće se miješati', tvrdi predsjednik županijskog SDP-a Arsen Bauk. Dio stavova Helene Novak, dodaje, spada u političku razinu i o njima se može raspravljati, no dio o Albancima je apsolutno neprihvatljiv i suprotan politici SDP-a.

Na njezin ispad reagirao je i predsjednik županijske Zajednice Albanaca Vllazimu Hoxi, koji je pozvao Novak da svoja saznanja o 'švercerima i dilerima' podijeli s policijom.

'Kako netko može imati takvo mišljenje o drugom narodu? To nije ljudski', kazao je Xoxi.