PREDSJEDNIK MESIĆ

Trka na prstenac veže Istru s drugim krajevima Hrvatske

23.08.2009 u 19:42

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nazočio je danas u Barbanu 34. barbanskoj Trci na prstenac na kojoj se natjecalo 14 konjanika, te istaknuo kako je upravo Trka značajna tradicija koja "Istru veže s drugim krajevima Hrvatske koji također njeguju slične običaje, poput Sinjske alke".

"Barbanska trka na prstenac uspješno je obnovljena i time postala sve značajnija kulturna manifestacija čije značenje prelazi granice Barbana i Istre", kazao je Mesić obračajući se mnogobrojnim posjetiteljima, među kojima su bili i predstavnici županijskih i lokalnih vlasti, političkih stranaka, predstavnici Sinjske alke te turisti.

Dodao je kako nije slučajno što se ova važna kulturno-povijesna i sportsko-turistička manifestacija održava u Barbanu, koji je time postao sinonim za burnu povijest Istre koja je "kroz stoljeća bila podvrgnuta brojnim gospodarima ali nikada nije izgubila svoj hrvatski identitet".

Istaknuo je i kako je trka na prstenac u Barbanu ujedno vrijedan podsjetnik na tradiciju i na borbu hrvatskog naroda za slobodu jer je, kazao je Mesić, "upravo u Istri još početkom 20-tih godina prošlog stoljeća nastao prvi autentični antifašistički otpor u Europi".

"Istra čiji razvoj počiva na turizmu, sve više otkriva i prezentira svoje izvanredne bogate kulturno povijesne sadržaje. Ujedno, Istra ima razvojni potencijal i u svojim vrijednim ljudima koji su znali kroz stoljeća pokazati da se znaju nositi s najvećim nedaćama", rekao je predsjednik Mesić.

Napomenuo je i kako Istra danas prednjači u mnogim aspektima turističkog razvoja, brodogradnje i poljoprivrede.

Predsjednik Republike također je rekao kako je potrebno s optimizom gledati u budućnost, a važno je i krizu shvatiti kao priliku za promjene mišljenja i ponašanja.

"Potrošnja ne može više bujati bez pokrića a ovogodišnja turistička sezona dobar je znak na putu prema cilju oporavka naše privrede. Trud se isplatio premda smo se kasno pokrenuli da bismo umanjili negativne efekte krize", reko je Mesić, dodavši kako će financijski manjak u odnosu na prošlu godinu biti podnošljiv.

To govori da se strani turisti osjećaju sigurno u Hrvatskoj i da žele doći u zemlju koja obiluje povijesti i prirodnim ljepotama. Zadrže li se umjerene i konkurentne cijene turističkih usluga i iduće sezone imamo pravo na optimističan pogled za razvoj i opći oporavak, zaključio je Mesić.

Trka na prstenac je pučko konjaničko nadmetanje koje se po uzoru na viteška nadmetanja u doba mletačke uprave Istrom priređivalo u doba sajmenih dana na blagdan Duhova. Najstarija trka zabilježena je u Barbanu 1696. godine, a obnovljena je nakon 280 godina, odnosno 1976. godine kada su ponovno započela natjecanja.