UPUTE S INTERNETA

Trinaestogodišnjak uspješno stvorio nuklearnu fuziju!

06.03.2014 u 14:38

Bionic
Reading

Trinaestogodišnji Britanac postao je ovih dana najmlađa osoba na svijetu kojoj je uspjelo izvesti nuklearnu fuziju

Jamie Edwards, učenik škole Penwortham Priory Academy, uspio je izvesti svoj pothvat od nule.

Dosadašnji rekord držao je američki student Taylor Wilson, kojemu je bilo 14 kada je izveo fuziju 2008. godine.

Jamie je rad na svojem projektu započeo u listopadu u školskom laboratoriju. U toj vrsti fuzije, poznatoj kao inertial electrostatic confinement i osmišljenoj 60-ih godina prošlog stoljeća, plazma se drži na okupu na jednoj lokaciji uz pomoć električnih polja. Kroz zatočeni plin propušta se visoki napon koji stvara malene džepove koji su topliji od površine Sunca. Visoka temperatura potiče proces fuzije vodika u kojem nastaju atomi helija i neutroni. Proces se mora oprezno izvoditi jer u njemu također nastaje određena količina zračenja.

'Jednoga dana na internetu sam istraživao zračenje i druge aspekte nuklearne energije te naišao na Taylora Wilsona', ispričao je za BBC mladi znanstvenik.

'Pomislio sam da je to baš fora i odlučio da moram pokušati... Tijekom fuzije vidite ružičastu kuglu plazme; u biti to je poput zvijezde u teglici', dodao je Jamie, otkrivši da se morao jako požuriti kako bi svoj projekt ostvario prije 14. rođendana.

Jamie je sa svojim prijateljem Georgeom Barkerom odlučio na internetu potražiti upute za fizičare amatere. Pokušao je dobiti sredstva od više laboratorija i sveučilišta, međutim svi su ga odbili.

'Čini se da me nisu ozbiljno shvatili jer im je bilo teško povjerovati da bi 13-godišnjak mogao tako nešto napraviti. Stoga sam u listopadu otišao do svog ravnatelja, gospodina Hourigana', ispričao je.

Ravnatelj Jim Hourigan priznaje da je bio prilično iznenađen, međutim ipak je odlučio dati 2000 funti za projekt.

Jamie je naručio opremu od proizvođača iz Litve, SAD-a i Velike Britanije, a na svoj eksperiment utrošio je svaku slobodnu minutu tijekom školskih odmora i nakon škole.

Njegov rekord još mora potvrditi Open Source Fusor Research Consortium.