JURICA SAVJETUJE

Trikovi za uklanjanje mrlja vol. 2

30.08.2010 u 11:38

Bionic
Reading

Prljav hladnjak, koža koja je poprimila neugodan miris, sivilo na odjeći, ubodi insekata, masne mrlje, problemi s vlagom, ali i stotine drugih neugodnih situacija koje nas svakodnevno okružuju mogu se vrlo lako riješiti primjenom čarobnog praha - sode bikarbone


Naravno, svima nam jako ide na živce bavljenje takvim problematičnim situacijama kad bismo radije zbrisali s ekipom na kavu. Ponekad se čini da je najjednostavnije kupiti gotov proizvod u supermarketu, no oni su najčešće toksični, užeg spektra primjene i ponekad poprilično skupi naspram količine pakiranja. Tu nam ulijeće natrijev hidrogenkarbonat, odnosno soda bikarbona – jeftina i ekološki (vrlo!) prihvatljiva alternativa.
Danas ćemo spomenuti tek manji dio s doslovno beskrajne liste primjena ovog praha koji bi u kaubojsko doba nazivali čarobnim

- Znate kako često nakon usisavanja soba ima pomalo ustajao miris... Iako će leđima trebati još par minuta da dođu k sebi, mirisu (khm, smradu) koji dolazi iz usisavača recite veliko STOP tako da posipate žlicu do dvije sode (ovisno do veličine aparata) u spremnik ili vrećicu. Ako usisavate tepihe ili tapisone, posipajte ih i ostavite desetak minuta te zatim usisajte – neugodni mirisi će nestati, a novci ostati u džepu jer glavni sastojak većine prašaka za tepihe je... da, soda bikarbona. Ne posipajte ih ako se nalaze u vlažnim prostorijama jer bi soda mogla ostati u materijalu.

- Nema ništa gore nego kad iz otvorenog hladnjaka zapahne smrad spremljene hrane ili vlage (što nije loše ako ste na dijeti pa želite kriomice smazati

Organsko voće i povrće osim što je skuplje, znatno je kraćeg roka trajanja

komad kolača) – manja zdjela sa sodom će srediti oba problema. Nije loše staviti tu zdjelu pored ventila za hladan zrak.

- Organsko voće i povrće je super (ali i bijesno skupo), a trajat će duže ako ladice hladnjaka pospete sodom koju ćete zatim prekriti tankom krpom ili papirnatim ubrusima.

- Špricane namirnice namočite u sudoper ili posudu u koju ste prethodno rastopili nekoliko žlica sode (mi koristimo četiri-pet žlica na pun sudoper vode). Ostavite 15-ak minuta i potom na uobičajen način operite. Tako će veći dio pesticida te inih toksina biti ispran s kore ili listova.

- Da biste dobro oprali perilicu za posuđe, jednom mjesečno je operite praznu sa žlicom sode bikarbone.

- Začepljeni odvodi su problem, a puknuća cijevi zbog ulijevanja jakih kemikalija radi čišćenja odvoda (u starijim zgradama) apsolutni su horor. Izlijte šalicu sode u odvod i zalijte s nekoliko šalica kipuće vode.

- Posivljela odjeća, bijela ili šarena, može se osvježiti dodavanjem četiri do šest žlica sode bikarbone u punu mašinu veša, a i neugodni mirisi će lakše zbrisati. Bonus savjet: trčite nasmijani između obješenog veša na terasi kao u reklami.

Kožni satovi imaju svoj šarm, ali i manu - koža zna poprimiti neugodan miris

- Spominjali ste neugodne mirise kožnih remena... Napravite gustu pastu vode i sode i nanesite tapkanjem na kožne materijale. Ostavite da djeluje 15-30 minuta i potom nježno isperite mlakom vodom i posušite na zraku. Ponekad je dobro prije postupka kožu prebrisati tkaninom navlaženom apotekarskim alkoholom.

- Neugodan miris iz cipela je na ljestvici užasa od jedan do 10 čista desetka. Dvije su metode: prva - dobro osušite cipele i potom iznutra pospite sodom bikarbonom i ostavite preko noći. Ujutro istresite svu sodu van. Druga – stare čarape iznutra pospite sodom (posebice dijelove oko prstiju) i potom ih ubacite u cipele. Sljedeće jutro izvadite van i to je to. Ako ni to nije pomoglo, kupite nove cipele i, zaboga, perite noge (namačite ih u crnom čaju) i držite ih suhima te uvijek stavite mrvicu sode u unutrašnjost cipela.

Svježe mrlje od prolivenog ulja (bilo jestivog ili mašinskog) na podu se skidaju posipavanjem sode na direktno na mrlju; ona će upiti ulje koje će se tada lako sastrugati. Potom operite pod na uobičajen način i sljedeći put - budite malo oprezniji .;)

Olakšanje nakon uboda malih letećih beštija (čitaj: insekata), ali i osipa pruža pasta sode bikarbone i vode koja se aplicira na sam ubod i nakon 15-ak do dvadeset minuta ispere.

Soda bikarbona se može više puta upotrijebiti - osim ako je zagrijavana, kada se pretvara u ugljik-dioksid. Primjerice, nakon što je prestala djelovati kao osvježivač hladnjaka, njome isperite odvode, a višak paste sode i vode koje ste koristili za ubode upotrijebite za odstranjivanje mrlja.