'ODLUČNI' MINISTAR JANDROKOVIĆ

Tridesetak Croscovih radnika danas možda stiže u Hrvatsku

25.02.2011 u 17:56

Bionic
Reading

Tridesetak Croscovih zaposlenika iz Jale sletjelo je u Tripoli i već tijekom petka očekuju se u Hrvatskoj, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković na konferenciji za novinare u Zagrebu

Hrvatska šalje još jednog diplomata u Libiju kako bi pomogao veleposlanstvu da organizira povratak radnika iz hrvatskih i iz stranih tvrtki.

'Oko 13 sati tridesetak Croscovih zaposlenika iz Jale sletjelo je u Tripoli', rekao je ministar Jandroković. 'Vrlo je moguće da će tijekom dana oni stići u Hrvatsku', kazao je.

Počela je evakuacija iz libijske unutrašnjosti, najavio je. 'Za preostalih stotinjak radnika koji su u Kufri i Zeli, imamo dobre najave i s dosta optimizma gledamo na razvoj situacije.'

Hrvatska šalje pojačanje u diplomatsko predstavništvo. 'U Libiju šaljemo iskusnoga diplomata Tomislava Bošnjaka. U Libiji će tako biti trojica hrvatskih diplomatskih predstavnika', rekao je Jandroković, tako da jedna osoba uvijek bude na aerodromu u Tripoliju s hrvatskim oznakama.

'Još je pedesetak hrvatskih državljana koji ne rade za hrvatske tvrtke, i njima pokušavamo pomoći', rekao je.

'Doznali smo za dvojicu koji su kopnom došli do Egipta, bili su bez putovnica', rekao je. 'Naši diplomati iz Egipta šest su sati putovali, došli na granicu i prebacili ih na sigurno', rekao je glasnogovornik ministarstva Mario Dragun

Libijsko veleposlanstvo u Zagrebu tijesno surađuje s ministarstvom i pomoglo je da se dobije dozvola za let s aerodroma kraj Jale.

Hrvatska je možda prva zemlja koja je uspjela organizirati civilni let, s onih tridesetak radnika iz Jale, rekao je Mario Dragun.

Hrvatski avioprijevoznik Trade air ima pet dozvola za uzlijetanje i slijetanje u Tripoli, rekao je i dodao kako hrvatske tvrtke evakuiraju sve svoje radnike, ne samo hrvatske državljane.

I druge zemlje pomažu oko evakuacije, rekao je Dragun. 'Poslali smo obavijest za one koji su oko luke Sirt, u subotu crnogorski brod ima nalog da pokupi Hrvate', rekao je.

Talijanski vojni brod, u koji su se ukrcali radnici Montmontaže iz Bengazija, isplovio je u petak prema Malti, a ne u četvrtak kao što je bilo predviđeno, zbog nevremena i očekuju ga sutra tijekom dana.

U četvrtak je iz Libije evakuirano 146 hrvatskih državljana.