RAZOČARANA TRŽIŠTA

Trichet bez ijedne riječi o novim mjerama

02.12.2010 u 19:35

Bionic
Reading

Čelnik Europske središnje banke (ECB) poručio je u četvrtak da će središnja banka nastaviti s programom izvanrednih mjera kojima se komercijalnim bankama osigurava dostatna likvidnost kako bi odgovorile na dužničku krizu

Jean-Claude Trichet također je potvrdio nastavak programa otkupa državnih obveznica zemalja eurozone, no nije želio komentirati tržišne spekulacije da bi banka mogla povećati te kupovine. Napominje da će središnja banka nastaviti sterilizirati kupovine obveznica u sklopu navedenog programa.

'Program tržišta vrijednosnica se nastavlja. Ponavljam, nastavlja se', kazao je Trichet na tiskovnoj konfereniciji održanoj nakon završetka bančinog zasjedanja. 'Ne želim komentirati ocjene tržišnih sudionika', dodao je.

U ECB-u potvrđuju da će provedbu izvanrednih mjera poticanja likvidnosti nastaviti dok je god potrebno a najmanje do kraja prvog tromjesečja iduće godine.

Potvrda nastavka programa kupovina ukazuje na promjenu stava ECB-ova čelnika nakon prošlog bančinog zasjedanja kada je ocijenio da Europi ide dovoljno dobro te da bi ECB mogla početi okončavati programe izvanrednih mjera pokrenutih u cilju podupiranja likvidnosti banaka.

Nova krizna pomoć dogovorena za spas Irske prošlog vikenda u međuvremenu je takve ocjene promijenila a sada se tržišta pojačano brinu da bi Španjolska mogla krenuti stopama Grčke i Irske koje su bile prisiljene zatražiti pomoć EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

ECB je objavio i najnovije procjene gospodarskog rasta, prema kojima sada prognozira godišnji rast realnog BDP-a eurozone u rasponu od 1,6 do 1,8 posto u 2010., u visini od 0,7 do 2,1 posto u 2011. te u rasponu od 0,6 do 2,8 posto u 2012. Te su prognoze više-manje u skladu s prognozama međunarodnih organizacija, navodi se dalje u priopćenju ECB-a.

'Najnoviji gospodarski podaci u skladu su s pozitivnim postojećim zamahom u oporavku, dok je neizvjesnost povećana', kazao je Trichet.

Što se tiče prognozi inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena, ona se ove godine očekuje u rasponu od 1,5 i 1,7 posto. Za iduću godine prognozira se u rasponu od 1,3 do 2,3 posto a u 2012. između 0,7 i 2,3 posto, objavio je ECB.

Na bančinom zasjedanju potvrđene su postojeće rekordno niske ključne kamatne stope u visini jedan posto.