trumpova akcija

Američke snage ubile moćnog zapovjednika Kudsa, elitnih iranskih snaga. Cijene nafte odmah skočile, Teheran najavio oštru odmazdu

03.01.2020 u 06:52

Bionic
Reading

Generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u petak američke snage u Iraku, javljaju svjetske novinske agencije.

Moćni iranski general Kasem Sulejmani, zapovjednik elitnih snaga Kudsa u Iranskoj revolucionarnoj gardi, poginuo je u bombardiranju bagdadske zračne luke, objavila je u petak iračka državna televizija. Pentagon je u četvrtak navečer potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Kasema Sulejmanija.

'Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Kasema Sulejmanija', priopćilo je američko ministarstvo obrane.

General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je pogođen u američkome zračnom napadu. Vrhovni iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei rekao je da "kriminalce čeka teška osveta" za ubojstvo Sulejmanija. Također je najavio tri dana žalosti.

General Sulejmani zauzimao je važno mjesto u iranskom režimu. Njegove su snage Kuds odgovarale izravno ajatolahu Hamneiju i u Iranu ga smatraju nacionalnim junakom. Međutim Sjedinjene Države smatraju te snage i njihova zapovjednika teroristima te ih drže odgovornima za smrti stotina pripadnika američkih snaga.

  • +8
Kasem Sulejmani Izvor: Profimedia / Autor: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nakon objave vijesti o Sulejmanijevoj pogibiji američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je objavio fotografiju američke zastave bez komentara. Svjetske cijene nafte u međuvremenu su zbog napada skočile više od četiri posto.

Američki mediji izvijestili su da su general Sulejmani i pripadnici proiranskih milicija napuštali bagdadsku zračnu luku u dvama automobilima kada su pogođeni u napadu američkim dronom. Zapovjednik je navodno stigao iz Libanona ili Sirije. Navodno je nekoliko projektila pogodio konvoj te je najmanje petero ljudi poginulo. Iranska revolucionarna garda priopćila je da je među poginulima zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al Muhandis.

>>> Evo tko su čuvari ćudoređa u čijim je rukama nuklearni program Teherana, a koje je Trump proglasio teroristima

U izjavi Pentagona stoji: "Po nalogu predsjednika, američka vojska poduzela je odlučnu obrambenu akciju da ubojstvom Kasema Sulejmanija zaštiti američko osoblje u inozemstvu".

Dodaje se: "Svrha napada jest odvratiti iran od planiranja daljnjih napada. SAD će nastaviti poduzimati sve potrebne akcije da zaštiti svoje ljude i interese širom svijeta".

  • +25
Prosvjedi u Iranu nakon ubojstva Sulejmanija Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Napad dronom dogodio se nekoliko dana nakon što su prosvjednici napali američko veleposlanstvo u Bagdadu, sukobivši se na mjestu događaja s američkim snagama.

Pentagon je rekao da je general Sulejmani odobrio napade na ambasadu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u petak da je ubojstvo zapovjednika Kudsa Kasema Sulejmanija "ekstremno opasna i bezumna eskalacija", javlja Reuters.

"SAD snosi odgovornost za sve posljedice svoje razbojničke pustolovine", napisao je na Twitteru.

Američki kongresmen Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da je taj napad izvršen bez konzultacija s Kongresom, koji o napadu nije bio ni obaviješten, prenosi AFP.

  • +19
Prosvjed u Bagdadu Izvor: EPA / Autor: MURTAJA LATEEF

Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad, izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei najavio je osvetu za ubojstvo zapovjednika snaga Kudsa te je ubijenog generala Sulejmanija proglasio mučenikom, a zbog njegove je smrti proglašena trodnevna žalost u Iranu. Hamnei je rekao kako 'kriminalce čeka oštra osveta'.

'Naši prijatelji, kao i neprijatelji, znaju da ćemo nastaviti putem Otpora i da na tom blagoslovljenom putu mudžahedine čeka pobjeda', rekao je Hamnei.