NOVA INDIJA

Tri posto građana plaća porez, ali bi zdravstveno za sve!

15.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Indija planira velika izdvajanja za zdravstvenu skrb u narednih pet godina kako bi sustigla svoje suparnike. Naime, posljednjih nekoliko godina Indija je promatrala kako ju zemlje poput Kine, Egipta, Meksika i Brazila pretječu u pogledu zdravstva općenito, dok je po pitanju zdravlja djece i smrtnosti dojenčadi Indija iza većine zemalja subsaharske Afrike, piše The Washington Post

Planirano povećanje proračuna će podići godišnje troškove za zdravstvo za 2,5 posto. Reforma će prvenstveno biti usmjerena na izdavanje lijekova za sve Indijce koji rade u državnim institucijama, izgradnju besplatnih ambulanti u ruralnim područjima, udvostručenje broja obučenih zdravstvenih radnika te spašavanje milijuna male djece i žena od kronične pothranjenosti i smrti, piše The Washington Post.

Radi se o vrlo ambicioznom cilju koji stručnjaci zagovaraju već desetljećima, a koji nikako da se realizira zbog birokratskih kašnjenja i nedostatka političke volje.

'U posljednjih pet godina druga gospodarstava u nastajanju poput Brazila, Meksika, Malezije su marširala naprijed', kazao je Amarjeet Sinha, viši zdravstveni dužnosnik u sjevernoj državi Bihar, koji je pomogao u dizajnu seoskog zdravstvenog programa Indije.

'A prije dva desetljeća svi smo bili na istom mjestu. Sramota je što smo mi ostali na istom stupnju unatoč našem gospodarskom napretku', dodao je Sinha.

Uz brzorastuću mladu populaciju, Indija hitno treba iskoristiti energiju svoje mladosti, otvaranje radnih mjesta i poboljšanje zdravstvene zaštite, ili će potrošiti dobitke svog nedavnog gospodarskog buma, kažu analitičari.

Novorođenče umre svakih 20 sekundi u Indiji, a četvero od desetero djece je pothranjeno. Prošli mjesec premijer Manmohan Singh je prozvao sustav zdravstvene zaštite 'nacionalnom sramotom'.

'U godinama koje dolaze ta djeca će se pridružiti našim zaposlenicima kao znanstvenici, poljoprivrednici, učitelji, zanatlije i uslužni djelatnici. Ne možemo se nadati zdravoj budućnosti zemlje s ovolikim brojem pothranjene djece', rekao je Singh.

Indija je suočena s još jednim problemom. Naime, samo tri posto indijskog stanovništva od ukupno njih 1,2 milijarde plaća nekakav porez – što je mnogo niži omjer od mnogih drugih zemalja. Jačanje poreznih prihoda je jedan od načina kojim bi indijska vlada mogla prikupiti više novca da se smanji proračunski deficit - ali to samo po sebi predstavlja problem, piše BBC.

Međutim, kritičari kažu kako Singhova vlada ima naviku bacanja novca na probleme bez reformiranja osnovnog sustava koji bi omogućio da novac zaista i dospije onome čemu je i namijenjen. Primjera radi, Indija troši 7,8 milijardi dolara svake godine na jedan od najvećih ruralnih programa u svijetu. Također planira 20 milijardi dolara kako bi program za hranu bio dostupan milijunima siromašnih. Velik dio novca završi u džepovima lokalnih dužnosnika ili se gubi kroz lošu provedbu, piše The Washington Post.