OPĆI ŠTRAJK

Tri milijuna Britanaca izlazi na ulice

29.11.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Opći štrajk zaposlenika u javnom sektoru sutra će paralizirati Veliku Britaniju. Na ulice bi, prema najavama organizatora, trebalo izaći gotovo tri milijuna radnika. Bit će to najveći štrajk u toj zemlji od 1979. godine

Kao povod za masovni izlazak na ulici sindikati navode mjere štednje koje bi danas trebao predstaviti ministar financija George Osborne. U pitanju je vladin plan za spas posrnulog britanskoga gospodarstva koje bilježi najniži rast u posljednjih 100 godina, prenosi HRT.

Mjere bi trebale najviše pogoditi zaposlene u javnom sektoru - veća odvajanja za mirovine uz drukčiji način obračuna mirovina te dulje radno vrijeme. Vlada očekuje da će tim promjenama iz mirovinskih fondova prikupiti 30 milijardi funti i preusmjeriti ih u infrastrukturne projekte.

Budući da su sudjelovanje u štrajku već najavili mnogi službenici, učitelji, liječnici, carinici, vozači autobusa, kontrolori leta, vlakovođe, porezni inspektori i brojni drugi, u srijedu će biti gotovo nemoguće ući u Veliku Britaniju.