HEROINE IZ ČAJNE KUHINJE

Tri medicinske sestre na Markov trg su dovele 2000 tisuće ljudi, sada poručuju da je to tek početak

03.10.2019 u 21:10

Bionic
Reading

Tri medicinske sestre organizirale su se putem Facebooka i u četvrtak na Trg dovele više od dvije tisuće nezadovoljnih kolegica i kolega.

Oštrim riječima prema ministru zdravstva i predsjedniku Vlade zatražile su povećanje plaća od 25 posto. No, povećanje plaća od 7 posto potpisano sa sindikatima je za sada sve , a ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže "koliko god date nikada nije dovoljno".

U Dnevniku Nove TV gostovala je Sanda Alić, jedna od organizatorica današnjeg prosvjeda te objasnila je kako su se uspjele organizirati.

"Nas tri herione iz čajne kuhinje, kako nas zovu, smo shvatile da od ovih pregovara neće biti ništa. Zato smo pokrenule Facebook grupu koja sad broji 14 tisuća članova. Nas tri krenule smo same i bez ikakve logistike", objasnila je Alić.

Na prosvjedu su medicinske sestre poručile kako će bolnice postati mrtvačnice, a Alić kaže kako će, u slučaju da se ovakva situacija nastavi, Hrvatska ostati i bez liječnika i medicinskih sestara.

Smatra da prosvjed nije bio uzaludan. Sigurna je da novca ima, ali se troši na krive stvari, za Croatia Airlines se dalo 250 milijuna kuna, novac se daje kompanijama koje će i tako propasti.

Tvrdi kako trenutno ispregovaranih 7 posto za medicinsku sestru koja radi 28 godina iznosi 45 kuna dok bi njihov zahtjev od 25 posto plaću povisio za 1326 kuna. Kaže da to i dalje nije punii da je Rumunjska u zadnje dvije godine povisilia 50 posto osnovicu plaće svojim sestrama.

Najavila je i kako razmišljaju o osnivanju novog sindikata te novim akcijama.

"Današnji prosvjed samo je prvi korak", porčula je Alić.

  • +30
Prosvjed medicinskih sestara u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL