GORI I NA SVILAJI

Buknuo požar kod Šibenika, u akciji i zračne snage

16.08.2017 u 09:34

Bionic
Reading

Veliki požar koji je planuo danas u 12,48 minuta na brdu Mrdakovica kod Vodica gase dva kanadera i dva air tractora, a na terenu se s vatrom bori 51 vatrogasac

Na Mrdakovici gore trava, makija i nisko raslinje, a stanovnici Vodica nisu u opasnosti, kazali su u Županijskom centru 112. 

Gust crni dim vidljiv je iz Vodica, Šibenika i s otoka šibenskog arhipelaga.

Inače na tom brdu gorjelo je i prošle noći od 23,48 do 3,30 ujutro, a u gašenju su sudjelovala 32 vatrogasca. Opožarena je površina od 20 hektara trave i niskog raslinja.

Zemaljske vatrogasne snage u srijedu su nastavile gasiti i požar na Svilaji, u Dalmatinskoj zagori, a oko podneva tri kanadera obustavila su svoj angažman zbog pojačanog zadimljavanja zračnog prostora iznad požarišta i smanjivanja vidljivosti, doznaje se iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra u Splitu.

Na Svilaju je danas upućeno 30-tak vatrogasaca splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) s osam vatrogasnih vozila koji su zamijenili kolege na tom požarištu.

 Riječ je o uobičajenoj zamjeni vatrogasaca koja se obavlja gotovo svakodnevno radi umora gasitelja koji su na požarištu, rekli su u splitskom Županijskom vatrogasnom operativnom centru.  Na Svilaji su požaru najbliža naselja Jukići, Banovo i Pribude, ali vatrena stihija im ne prijeti, dodali su. 

Požar raslinja na području Svilaje kod Miletića staje dojavljen je još 12. kolovoza, a lokaliziran je istog dana, no tijekom 15. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara jučer su sudjelovala četiri Canadaira, četiri Air Tractora te ukupno 33 vatrogasaca s 9 vozila iz DIP Splita, JVP Split sa sezoncima, DVD-a Muć i Zagora. Tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta, a zatraženo je angažiranje zračnih snaga za gašenje u jutarnjim satima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 210 požara - po 72 u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 52 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

 Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1800 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 52 000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.

  • +7
Požar kod Obrovca Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX