FRANCUSKI PREDSJEDNIČKI IZBORI

Tri i pol sata optuživali se za laganje, bez pobjednika, gubitnik Fillon

21.03.2017 u 11:15

Bionic
Reading

Sinoć je u Parizu održana velika televizijska debata francuskih predsjedničkih kandidata, a obilježile su je žestoke rasprave između svih petero sudionika o sekularnosti i ulozi islama u Francuskoj. Prema pisanju medija, najduhovitijim se u troipolsatnoj debati pokazao kandidat tvrde ljevice Jean-Luc Melenchon, najžešće su se svađali favoriti Marine Le Pen iz Nacionalne fronte i liberal Emmanuel Macron, u čijoj su sjeni ostali kandidati najvećih stranaka, tj. republikanaca (Francois Fillon) i socijalista (Benoit Hamon)

‘To što govorite nema nikakvog smisla, ništa od toga ne razumijemo.’, ‘Vi lažete i izvrćete istinu, cilj vam je podijeliti društvo.’ To su samo neke od optužbi koje su u sinoćnjoj francuskoj predsjedničkoj debati razmijenili favoriti Marine Le Pen i Emmanuel Macron. Rasprava petero kandidata, prenošena uživo na televiziji, održana je u napetoj atmosferi u kojoj su svi skinuli rukavice i udarali ispod pojasa.

Tako je kandidat katoličke desnice Francois Fillon - opterećen nizom optužbi za pogodovanje obitelji javnim novcem - primjerice optužio Le Pen da ‘Francusku želi odvesti u društveni i ekonomski kaos’, ali to mu nije pomoglo protiv opće ocjene nakon debate da je bio najslabiji od petero diskutanata te da se nije uspio nametnuti ni nastupom ni temama.

Liderica Nacionalne fronte je pak sve druge kandidate optužila da ih ‘nije briga za interese Francuza’ te je poručila da ona kao stanovnica Elizejske palače ‘nema interesa biti vicekancelarka Angele Merkel’. Le Pen je napala izričito 39-godišnjeg Macrona, bivšeg ministra gospodarstva iz ere Francoisea Hollandea, zbog njegove prijašnje karijere u bankarstvu, koji joj je podjednako oštro replicirao da joj ‘neće dopustiti da širi klevete’ te joj predložio da ga prijavi za sukob interesa ako ima ikakve dokaze za to.

  • +4
Francuska predsjednička debata Izvor: Reuters / Autor: POOL

Macron je smireno krenuo u troipolsatnu televizijsku debatu, no ubrzo je i on povisio ton kada je vidio u kakvom registru se vodi rasprava. Le Pen je prozvao zbog njezine podrške Brexitu, rekavši da su sada svi koji su ga zagovarali kao ‘nešto divno i lijepo podvili rep i pobjegli’.

Kandidat tvrde ljevice Jean-Luc Melenchon nekoliko puta je poentirao duhovitim upadicama, naročito kada je svoje protukandidate opisao kao ‘oprezne gazele’ zbog njihova bježanja od rasprave o korupciji, što je jedna od tema koje su neprijeporno dominirale dosadašnjom kampanjom, ponajviše zahvaljujući Fillonovim skandalima. Ovaj se na kraju pokušao opravdati za to što je zaposlio suprugu kao pomoćnicu u parlamentu, iako nije dolazila na posao, izjavom da ‘svatko od nas ima mane’, ali da on ‘zna voditi vladu’.

U drugom planu je ostao i kandidat vladajućih socijalista Benoit Hamon, inače pripadnik lijevog krila stranke, koji zagovara uvođenje temeljnog prihoda za sve građane Francuske, što je, kako je rekao u debati, ‘jedina nova ideja u ovoj kampanji’.

Mediji su nakon debate većinom suglasno zaključili da pobjednika nije bilo, no da je definitivni gubitnik Fillon.