STEČAJNI POSTUPAK

Tri dana prije ubojstva Koloper i stečajna upraviteljica bili su zajedno na ročištu

30.01.2021 u 20:13

Bionic
Reading

Prije tri dana, 27. siječnja, na Trgovačkom sudu u Zadru održano je jedno u nizu ročišta u stečajnom postupku koji se vodio nakon propasti tvrtke Matkol, čiji je vlasnik bio Branko Koloper, koji je u subotu ubio četvero ljudi.

Tvrtka Matkol je prije tri godine zbog neprekidne blokade završila u stečaju, a potraživanja vjerovnika iznosila su preko četiri milijuna kuna.

Na ročištu prije tri dana, bila je i danas ubijena Radojka Danek, a na njemu se trebalo odlučiti o uvjetima unovčenja imovine tvrtke Matkol, piše portal ŠibenikIN.

Danek je predložila da se donese odluka o ponudi za pokretnine koje se nalaze u hali koja je prodana, a koja iznosi 40.000 kuna.

Kako stoji u zapisniku Branko Koloper nije se složio s prijedlogom odnosno ponudom koju je iznijela stečajna upraviteljica smatrajući da je ponuda preniska, da je riječ o vrijednim pokretninama koje bi mogle postići vrijednost između 500.000 i 1.000.000 kuna. Zato je predložio da se svaki pojedini predmet procijeni i proda prikupljanjem ponuda bilo zbirno bilo pojedinačno.

Danek je zatim navela da je riječ o raznovrsnim pokretninama što iziskuje i procjenitelje iz raznih područja, da je u svrhu procjene svih pokretnina dobila ponudu koja bi koštala oko 20.000 kuna što joj se učinilo visokim troškom postupka, pa procjena pokretnina nije izvršena. Navela je i da je situacija složena jer je hala u kojoj su pokretnine prodana te bi bilo potrebno čim prije prodati i pokretnine u njoj.

Video: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Koloper je zatim, piše u zapisniku, rekao da bi se zbirno mogla prodati računala i uredska oprema koji vrijede 30.000 kuna.

Punomoćnica OTP banke, koja je prisustvovala ročištu, složila se sa prijedlogom Kolopera te predložila da se isti prihvati i da se procjena izvrši samo u odnosu na pokretnine koje služe proizvodnji pekarskih proizvoda.

  • +30
Ubojstvo na području Šibenika Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Za prijedlog su glasali svi prisutni te je sud utvrdio da je donijeta odluka o unovčenju pokretnina stečajnog dužnika prema prijedlogu punomoćnice stečajne banke.

Koloper je zatim još naveo da prema njegovom mišljenju Ministarstvo financija koje ima razlučno pravo na 5 nekretnina koje bi se trebale prodavati ima neznatnu tražbinu prema stečajnom dužniku obzirom da se namirivalo prodajom 10 vozila koja su sva unovčena. Zato je predložio da se prije donošenja zaključka o prodaji utvrdi je li Republika Hrvatska podmirena, a nakon čega će se i odlučiti o načinu unovčenja, prenosi Index.

Je li se još što događalo na ročištu te je li bio spominjan i danas također ubijeni Tedi Slamić, čijoj je tvrtki Matkol nije poznato.