HRABROST, SNAGA, OPTIMIZAM

Tri Bjeloruskinje dobitnice nagrade Karla Velikog za izniman doprinos europskom ujedinjenju

17.12.2021 u 22:03

Bionic
Reading

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska i još dvije Bjeloruskinje dobitnice su nagrade Karlo Veliki za 2022. godinu, objavilo je u petak povjerenstvo za dodjelu nagrade u Aachenu

Tihanovska, Maria Kolesnikova i Veronika Zepkalo nagradu će primiti zbog svoje hrabrosti i napora u ime slobode i demokracije, rekao je predsjednik povjerenstva Juergen Linden.

Tri su dobitnice nagradu prihvatile „s velikim zadovoljstvom”, rekao je Linden.

„To što su ove tri žene postigle svojom energijom, snagom, optimizmom, predstavlja jedinstven primjer za nas”, kazao je Linden i dodao da nagrada dosad nikada u sedamdesetjednogodišnjoj povijesti nije bila dodijeljena više od jednoj osobi.

Napori triju dobitnica trebali bi potaknuti druge u Europi da se više uključe u Bjelorusiju s ciljem uspostavljanja demokratskih struktura u toj zemlji, napomenuo je Linden.

Tihanovska (39) je postala lice otpora bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku nakon što se kandidirala za predsjednicu države prošle godine umjesto svog supruga Sergeja Tihanovskog, koji je u tome bio spriječen. Tihanovski je trenutno zatočen u Bjelorusiji.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija nisu priznali rezultate izbora, na kojima je Lukašenko osvojio veliku većinu glasova.

Kolesnikova služi kaznu zatvora u trajanju od 11 godina u Minsku. Linden je rekao da će umjesto nje nagradu primiti njena sestra 26. svibnja u gradskoj vijećnici u Aachenu na svečanoj dodjeli.

Nagrada se dodjeljuje od 1950. godine za izniman doprinos europskom ujedinjenju.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis nagradu je primio zbog svojih proeuropskih stavova u listopadu ove godine.

Među ranijim dobitnicima nagrade su mnogi europski državnici i političari poput prvog njemačkog kancelara nakon Drugog svjetskog rata Konrada Adenauera, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

Papa Ivan Pavao Drugi također je dobio nagradu.

Nagrada odaje počast Karlu Velikom, čije se carstvo prostiralo diljem Zapadne Europe i koji je često boravio u Aachenu.