SAMO BLAGDANIMA NE

Trgovine mogu raditi i nedjeljom od 0 do 24 sata

21.07.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Vlada RH s današnje sjednice uputila je u saborsku proceduru po hitnom postupku izmjene Zakona o trgovini kojima se liberalizira rad trgovina odnosno dopušta im se da rade od 0 do 24 sata radnim danom i nedjeljom. Ovim je Vlada zapravo izbrisala pet članaka postojećeg zakona kojima je regulirano radno vrijeme u trgovini, a slijedom odluke Ustavnog suda iz lipnja 2009. godine

Novost u prijedlogu Zakona o trgovini je i da se proširio krug onih koji se mogu baviti trgovinom, pa će to ubuduće moći raditi i neprofitne pravne osobe, poput udruga, zadruga i ustanova. Seljačka ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva ubuduće će svoje proizvode moći prodavati i putem kioska i automata.

Ubuduće će, prema prijedlogu, u trgovinama moći samo raditi oni koji imaju odgovarajuću stručnu spremu, pa je tako uvjet za radna mjesta prodavača i trgovačkog poslovođe postalo trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje.

Zakon je dosad predviđao zabranu prodaje alkohola i pića koja sadrže alkohol te duhanskih proizvoda maloljetnicima, a sada je dodana i zabrana prodaje pornografije.

Uz navedeno, Vlada je priopćila da je Ministarstvo financija izdalo obveznice na domaćem tržištu: kunsku obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi kuna s dospijećem 2016. godine, te obveznicu uz valutnu klauzulu u iznosu od 600 milijuna eura s dospijećem 2022. godine. Drugim riječima, Hrvatska se zadužila za novih 5,8 milijardi kuna.

Isto ministarstvo odlučilo je iskoristiti i povoljne uvjete kretanja tečaja dolara i eura i smanjiti izloženost javnog duga u odnosu na promjenu tečaja američkog dolara. Vlada je stoga donijela odluku o zaštiti od međuvalutarnih tečajnih promjena po obvezama države po obveznici izdanoj u srpnju prošle godine u iznosu od 1,25 milijardi dolara uz kupon od 6,625 posto.

U trenutku izdavanja obveznice tečaj eura je bio 1,25 dolara, pa je glavnica obveznice od 1,25 milijardi dolara bila oko milijardu eura, a s obzirom na jučerašnji tečaj od 1,4164 dolara i konverziju glavnica sada u eurima iznosi 882,5 milijuna, što je ušteda od 117 milijuna eura. No, s obzirom na konverziju dolarske kamate u eursku, ukupna ušteda iznosi 86 milijuna eura

Vezano uz jučerašnje uhićenje Gorana Hadžića u Banskim dvorima usvojen je zaključak kojim pozivaju DORH i Ministarstvo pravosuđa da poduzmu mjere kako bi se ratni zločinac, koji ima hrvatsko državljanstvo, izručio Hrvatskoj, gdje već ima dvije pravomoćne osuđujuće presude županijskih sudova u Osijeku i Šibeniku te podignutu optužnicu za ratne zločine i druga teška kaznena djela počinjena u RH.

Vlada je odlučila jednokratnom isplatom pomoći ribarima koji u povlasticama imaju upisanu mrežu plivaricu za ulov male plave ribe pa je za tu namjenu izdvojila 6,7 milijuna kuna. Pomoć se daje u visini od 700 kuna po metru dužine plovila i 70 kuna po kW snage motora, te dodatno šest tisuća kuna svima koji su članovi ribarske zadruge. Maksimalni iznos povlastice po brodu iznosi 60 tisuća kuna, a maksimalni iznos za vlasnike koji su članovi ribarske zadruge može biti 66 tisuća kuna