NEMOGUĆE NAPLATITI DUG

Trgovački sud blokirao imovinu Sunčanog Hvara

17.02.2009 u 20:43

Bionic
Reading

Predsjednik splitskoga Trgovačkog suda Ivan Bakalić potvrdio je u utorak da je taj sud Upravi hotelsko-turističke tvrtke 'Sunčanog Hvara' zabranio raspolagati imovinom te tvrtke jer je zagrebačka tvrtka 'Inpro', zbog nemogućnosti naplate duga, zatražila njezin stečaj i zabranu raspolaganja imovinom

Stečajnom dužniku zabranjeno je raspolagati imovinom bez suglasnosti stečajnog suca, izjavio je poslijepodne za Radio Split Bakalić, dodajući kako je stečajni sudac splitskoga Trgovačkog suda takvu odluku donio prije nekoliko dana, piše Hina.

'Tom odlukom istodobno je zabranjena provedba prisilne ovrhe i drugih sredstava osiguranja dužnika te isplata s računa dužnika bez suglasnosti stečajnog suca', rekao je Bakalić. Po njegovim riječima, tu se stečajni sudac pojavljuje 'u kontrolnoj ulozi''.

Podsjetio je kako je zagrebačka tvrtka 'Inpro' krajem studenoga 2008. zatražila stečaj 'Sunčanog Hvara' i zabranu raspolaganja njegovom imovinom.
Po medijskim navodima, zagrebačka građevinska tvrtka 'Inpro' tereti 'Sunčani Hvar' da joj nije isplatio 18,5 milijuna kuna duga za obnovu dvaju hotela.
'Stečaj nije otvoren, nego se trenutačno provodi postupak kojim se utvrđuje ima li uvjeta za njegovo otvaranje', napomenuo je Bakalić.

Većinski vlasnik 'Sunčanog Hvara' je grupa ORCO, čije je sjedište u Luksemburgu. Hvarski gradonačelnik Pierino Bebić poslao je prije tjedan dana pismo predsjedniku Uprave ORCO grupe sa sjedištem u Luksemburgu Jacquesu Bourgeoisu i predsjedniku Uprave te grupe za istočnu Europu Draganu Lazukiću, u kojem ih je optužio da su krivi što je 'nekad najuspješnija otočna tvrtka 'Sunčani Hvar' dovedena do ruba bankrota'.
Skupština Dioničarskog društva 'Sunčani Hvar' najavljena je za 13. ožujka ove godine, a na njoj bi se, kako je rečeno, trebalo odlučiti o raspolaganju nekretninama u vlasništvu tog društva.