BOŠNJAČKA VEĆINA

Trećina BiH obilježava Dan nezavisnosti

01.03.2011 u 12:31

Bionic
Reading

U dijelovima Bosne i Hercegovine s bošnjačkom većinom u utorak se obilježava 1. ožujka koji je 1992. godine proglašen Danom nezavisnosti te države nakon referenduma na kojemu se većina građana opredijelila za neovisnost od bivše jugoslavenske federacije

Odlukom vlade Federacije BiH utorak je proglašen neradnim danom, no te su se prakse u proteklim godinama pridržavali uglavnom u tijelima državne uprave i javnim ustanovama u dijelovima tog entiteta gdje žive većinom Bošnjaci.

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić tijekom dana položili su vijence na spomenike braniteljima Sarajeva i osloboditeljima glavnog grada BiH iz 1945. godine, kao i na spomen-obilježje djeci ubijenoj tijekom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

U Republici Srpskoj 1. ožujka je radni dan jer u tom entitetu odbijaju prihvatiti podsjećanje na referendum iz 1992. godine, tvrdeći da je odluka o neovisnosti donesena mimo volje srpskog naroda.

Na referendumu provedenom 1. ožujka 1992. godine glasalo je 67 posto biračkog tijela BiH, a čak 98 posto biračkog tijela glasalo je u prilog neovisnosti BiH.

Prijeratni dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Avdo Hebib u izjavi lokalnim medijima podsjetio je da su fratri svojim utjecajem značajno pomogli uspjehu referenduma među Hrvatima u Hercegovini. Posebice je spomenuo fra Jozu Zovka, sadašnjeg župnika iz Međugorja, koji je uoči rata bio gvardijan franjevačkog samostana u Širokom Brijegu. 'Njemu i ostalim fratrima treba odati veliko priznanje', kazao je Hebib za Dnevni avaz.

Odmah nakon proglašenja referendumskih rezultata srpske paravojne postrojbe postavile su barikade na ulicama Sarajeva, što je bio uvod u otvoreni oružani sukob koji je uslijedio nakon nešto više od mjesec dana.

Srpski dužnosnici u državnim tijelima vlasti sustavno odbijaju sudjelovati u obilježavanju Dana nezavisnosti BiH, a iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika poručili su da će tako i ostati.

'Dok postoji posljednji Srbin u tijelima Parlamenta BiH, ovaj praznik neće i ne može biti državni', izjavio je zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Slavko Jovičić

BiH do danas nije dobila zakon o državnim praznicima, a jedan od razloga je upravo prijepor oko 1. ožujka kao Dana nezavisnosti, ali i oko 25. studenoga, koji se u Federaciji BiH obilježava kao Dan državnosti u znak sjećanja na odluku ZAVNOBIH-a iz 1943. godine i koji Srbi također odbijaju prihvatiti kao zajednički praznik.