TRG MARŠALA TITA

Treći prosvjed za povratak imena Kazališni trg

03.06.2009 u 16:30

Bionic
Reading

'Krug za trg', građanska inicijativa za povratak imena Kazališni trg zagrebačkom Trgu maršala Tita, organizirat će 6. lipnja u 11 sati pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu treći javni prosvjed sa zahtjevom da se tom trgu vrati ime Kazališni, najavljeno je danas na konferenciji za novinare

Predstavnica 'Kruga za trg' Maja Runje rekla je da ponovno organiziraju prosvjed, jer su u veljači dobili odgovor zagrebačke Gradske skupštine, mjerodavne za promjenu imena trgova i ulica, da se odbija njihov zahtjev iz prosinca prošle godine. Rekla je da je u tom rješenju pisalo da promjeni na putu stoje proceduralne teškoće, ali su u inicijativi odmah razumjeli da to nisu pravi razlozi, da je to prijeporno pitanje u hrvatskome društvu i da grad u ovom trenutku nema dovoljno snage da može to napraviti.

Rekla je da je na početku bilo iznimno teško glasno govoriti i ponavljati 'zločinac Tito' i da su imali određenu autocenzuru. U međuvremenu je to postalo normalno i više nema ozbiljnih javnih i kulturnih djelatnika koji bi dovodili u pitanje zločinačku narav komunističkog režima i njegova vođe, rekla je Runje. Dodala je kako ime tog trga ipak nije jednostavno promijeniti.
Najavila je da će se prosvjed sastojati od dva dijela. U prvome će rekapitulirati Titov lik i djelo, a u drugome predstaviti 20 mladića i djevojaka koje je poslao u smrt te će njihove fotografije pričvrstiti na veliki žalobni zid i položiti ruže. Održat će i tradicionalni žalobni mimohod oko HNK.

Predstavnik 'Kruga za trg' Tomislav Stockinger rekao je da su ohrabreni sve većom potporom mnogih pojedinaca, udruga i organizacija koji im se javljaju i željeli bi sudjelovati u njihovim aktivnostima, što je, dodao je, 'posljedica sve primjetnije medijske reafirmacije jugoslavenstva i titoizma posljednjih godina, koji jednostavno ogorčava brojne građane'.
Prosvjed će biti i politička, simbolična poruka, velika bitka protiv reafirmacije jugokomunističkog naslijeđa i simbola, u posljednje vrijeme sve prisutnijih u hrvatskome društvu, rekao je Stockinger. Dodao je da će na prosvjedu biti izrečene i mnogo konkretnije, izravnije i neugodnije poruke onima koji ih trebaju čuti.

Predsjednik Koordinacije HDZ-a Australije i Novog Zelanda Franjo Paradžik rekao je da ta koordinacija podupire prosvjed, a Runje je dodala da su s tog kontinenta dobili i potporu HSS-a i Hrvatskoga svjetskog kongresa.