AMERIČKI STAV

Treći entitet u BiH nije dobro rješenje

08.02.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica podržat će svaki kompromis unutar Bosne i Hercegovine koji će sadašnje ustavno uređenje učiniti učinkovitijim, ali smatraju da treći entitet nije dobro rješenje, izjavio je u utorak u Bruxellesu zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen za jugoistočnu Europu Thomas Countryman.

'Daytonski sporazum nije samo okončao rat, on je središnji dio dogovora koji je omogućio postojanje Bosne i Hercegovine do sada. Kao i u svim zemljama na svijetu ustavi evoluiraju s vremenom i nije na Sjedinjenim Državama da kažu što treba biti promijenjeno. Mi podupiremo središnji koncept Daytona s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda i ako ta dva entiteta i tri konstitutivna naroda nađu načina da učine ustav učinkovitijim onda će imati potporu međunarodne zajednice', rekao je Countryman, koji u Bruxellesu razgovara o stanju u jugoistočnoj Europi s dužnosnicima Europske unije, a nakon toga će se uputiti u posjet Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Countryman je rekao da 'treći entitet u Bosni i Hercegovini nije rješenje ni za što, jer Bosni i Hercegovini ne treba složenija vlada s većim mogućnostima sprečavanja djelovanja, nego joj treba učinkovitija vlada s većim sposobnostima za donošenje odluka'. Posebno je istaknuo da BiH treba postati 'funkcionalnija, a ne centraliziranija država'.

Countryman se nije želio upuštati u komentiranja stranačkih pregovora za formiranje vlade u BiH niti u ocjene da su bosanskohercegovački Hrvati neravnopravni u odnosu na dva druga naroda.

'Za nekoga tko želi biti zrela demokracija nije od pomoći da Sjedinjene Države, EU ili netko drugi podupru stranačku procjenu da su jedni građani drugog reda ili procjenu druge stranke da nisu. Nažalost, mislim da su svi građani Bosne i Hercegovini danas građani drugog reda', rekao je Countryman.