NEDOSTIŽNA PRAVDA

Treće suđenje za ubojstvo IFOR-ovca 1996.

19.11.2009 u 19:07

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Splitu danas je Deanu Škari počelo treće suđenje za ubojstvo IFOR-ova vojnika iz Velike Britanije Simona Leeja Terrencea Jeansa (22) prije 13 godina u Kaštel Lukšiću. Dean Škaro, optužen za ubojstvo mladog Britanca, izjavio je sutkinji Ivoni Rupić kako se ne osjeća krivim i da svoju obranu želi dati na kraju dokaznog postupka.

Mladi vojnik umro je devet dana poslije tučnjave koja se dogodila 8. rujna 1996. godine u diskoklubu "Mali raj" u Kaštel Lukšiću. Sukob je u diskoklubu izbio između dvojice lokalnih mladića i dvojice IFOR-ovaca. Kad su IFOR-ovci izišli iz diskokluba, petorica domaćih mladića i još desetak osoba okružili su i napali šestoricu vojnika. U tučnjavi su se služili metalnim šipkama, kamenjem, mramornim pločama, letvama i šakama.

Simon Lee Terence Jeans u tučnjavi je udaren kamenom u lijevu sljepoočnicu, a od ozljeda je umro 17. rujna 1996. u bolnici u Velikoj Britaniji, kamo ga je iz splitske bolnice odvezao otac Terry Jeans

Splitski Županijski sud zbog kaznenog djela ubojstva teretio je Deana Škaru. Škaro je dva puta 2000. i 2007. nepravomoćno oslobođen optužbe. Oba puta Vrhovni sud je rješavajući žalbe poništio presude pa je suđenje danas počelo i treći put.

Na sljedećoj se raspravi u siječnju iduće godine očekuje svjedočenje petorice napadnutih IFOR-ovih vojnika te četvorice domaćih mladića koji su na prvom suđenju bili optuženi i osuđeni za sudjelovanje u tučnjavi, ali je Vrhovni sud poništio presudu zbog apsolutne zastare.

Na sudu se danas pojavio i otac pokojnog vojnika Terry Jeans, koji je novinarima rekao kako neće odustati od toga da se kazni osoba koja je kriva za smrt njegova sina.

"Ljut sam i nezadovoljan, ali i ogorčen vašim pravosudnim sustavom. Smatram da bi ovaj slučaj trebao biti završen prije nego nekakva provala u kiosk. Mislim da na ovakav način nikada nećete ući u europsku zajednicu, a na meni je da ustrajem u svemu.

Ostao sam bez sina i neću biti miran dok se ovo ne riješi. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu mi je dodijelio novac za predugo suđenje, no ja ga nisam uzeo. Ne treba mi novac. Treba mi pravda za moje dijete kojeg više nema", istaknuo je Terry Jeans.