OTKAZ ZBOG MAJICE

Trebate li seks, ili vas Vlada zadovoljava?

31.07.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Otkaz snimatelju RTL-a Ivanu Cvirnu zbog majice s natpisom na engleskom 'Ne trebam seks, vlada me je.. svaki dan', konkretan je dokaz da hrvatska Vlada uistinu provodi antirecesijske mjere, kako u javnom tako i privatnom sektoru

'Mi smo svi izabrani na izborima, mi nismo došli s ceste i ja takvo ponašanje neću tolerirati', ljutito će Jadranka Kosor 'oprati' svoje bivše kolege novinare nakon što joj je ministar Milinović raportirao da tamo neki snimatelj šeće Markovim trgom u majici s provokativnim natpisom. Ostavimo li po strani činjenicu da Kosor na posljednjim izborima nije izabrana za predsjednicu hrvatske Vlade, jedino afirmativno što smo doznali iz ove priče jest činjenica da netko u Vladi zna prevesti složenu rečenicu s engleskog jezika na hrvatski.

Sve drugo podsjeća na vremena komunističkog verbalnog delikta – RTL-ova vrhuška se nekoliko minuta nakon premijerkine objave sastaje i odlučuje otkazati suradnju čovjeku koji je majicu kupio tijekom boravka u SAD-u, ne razmišljajući hoće li je odjenuti pred Vladom, pred Big Brother kućom na Tajlandu ili u večernji izlazak. Ista televizija nedugo potom u Dnevniku pere ruke od svog neprofesionalnog kolege i obećava svekolikoj javnosti da će i dalje profesionalno pratiti rad Vlade.

Već u sljedećem prilogu RTL pokušava oprati ruke i pred gledateljima, obrušavajući se na citat Luke Bebića, koji brani svog (i Jadrankinog) donedavnog šefa Sanadera riječima da je 'pravo čovjeka voziti se registriranom jahtom'. Točno, baš kao što je pravo čovjeka nositi i majicu s univerzalno humorističnim natpisom koji vjerojatno razumije svaki tisućiti stanovnik ove države, sve dok takva majica ne poziva na rušenje ustavnog poretka.

No možda natpis na majici to uistinu čini? U tom slučaju policija treba prekinuti i svaki koncert Ede Maajke, uključujući i one smiješne prosvjede protiv stezanja remena, u trenutku kad reper povikne 'Je.. Vladu, je.. politiku, u Saboru je.. sve njih redom'? Ili je razlika čisto lingvističke prirode – u Edinu slučaju snošaj s Vladom vrši subjekt, dok je kamerman objekt. Vlada ga je, naime, doslovce – sje....